Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Terug naar de natuur  |

1 november 2014

 

 

Toen ik een kind was, begon het bos aan de overkant van de straat. Dat betekende tijdens de eindeloze zomervakantie weken vol speurtochten, hutten bouwen, bomen klimmen en vlinders vangen. De zomers waren één groot avontuur. Ik heb, kortom, wat afgeleden in mijn jonge jaren. Want het verbond tussen mij en moedertje natuur is nooit echt helemaal uit de verf gekomen.

Mijn lief kan dat bevestigen. Bij onze allereerste romantische boswandeling (onder een beloftevol lentezonnetje en tussen ontluikend groen) schijn ik al geďnformeerd te hebben, wanneer ze die paden onderhand eens gingen asfalteren. Het toont mijn rotsvaste vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst, dat ik het na die survival over zanderige weggetjes en langs gevaarlijk doorschietende boomwortels niet meteen voor gezien heb gehouden.

De afkeer is trouwens geheel wederzijds: het bos heeft een al even grote hekel aan mij. Dat bleek afgelopen augustus weer, toen een glijpartij in het Limburgse heuvelland ervoor zorgde dat ik tot op de dag van vandaag loop te hinken.

Ik snap dan ook heel goed dat de gemeente Breda geen geld meer wil uitgeven aan de ‘natuurbeleving’ voor kinderen in Het Bewaarde Land bij Surae. De natuur verkeert voortdurend op voet van oorlog met de beschaving. En dan jaag je kinderen niet naar het front.

Een vijfde kolonne van natuurvorsers, biologen, boswachters en naaktlopers beijvert zich onvermoeibaar om in ons land een plantaardig bewind te vestigen. Zodat de mens nog slechts gebukt onder de groene gesel in de grond mag wroeten om een handvol aardwormen te bemachtigen. En ze zitten overal! Ook winkeliersvereniging Arendshof is geďnfiltreerd. Bestuurslid De Haas (nomen est omen) wil meer natuur in het winkelcentrum. Het begint met een paar liggende boomstammen, maar er volgen weldra echte bomen. Uitgerekend in Arendshof, dat door zijn overdekte status de elementen zo lekker buiten de deur wist te houden – en daarmee een toonbeeld van beschaving was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |