Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Kalm aan, Mr. Bond  |

25 oktober 2014

 

 

Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn Grote Neef al zijn James Bondboekjes cadeau. Grote Neef was inmiddels zestien en had een brommer. Dus voor het avontuur had hij die boekjes niet meer nodig. Ik rangschikte de serie netjes op volgorde en begon te lezen in ‘Casino Royal’, het allereerste 007-avontuur uit 1953. Ik heb er van leren eenentwintigen. Daarna las ik ‘Moord onder water’, ‘Hoog spel’ en ‘Doden voor diamanten’.

Wat me er nu vooral nog van bij staat, zijn de belabberde titels. Nederlandse thrillervertalers zijn over het algemeen best capabel, maar een spannende titel vertalen? Nee, dat kunnen ze niet. ‘Moord onder water’ heet in het Engels ‘Live and let die’, wat, om met Louis van Gaal te spreken, toch wel even ‘another cook’ is. Een tragisch dieptepunt is het overdonderende ‘Thunderball’, in het Nederlands pijnlijk verschrompeld tot ‘Kalm aan, Mr. Bond’. Shirley Bassey, Dionne Warwick en Tom Jones hebben zich alle drie verslikt in de titelsong (Jones viel flauw na de laatste hoge noot). ‘Thunderball’ is daarom de enige Bondfilm zonder beroemd openingslied. Hoe anders zou dat geweest zijn als de film ‘Kalm aan, Mr. Bond’ had geheten. Dát liedje had zelfs Tante Leen tot een goed einde gebracht.

Ik was in die tijd dus nogal een Bondadept. Dat duurde tot rond 1970. Niet omdat ik toen, net als Grote Neef, ook zestien was met een brommer, maar omdat James Bond zelf jammerlijk uitdoofde. De boeken van Ian Fleming en de films met Sean Connery, dát is James Bond. En niet al die nieuwlichterij van de 45 jaar erna!

Hoe zal de vlag er volgend weekeinde in de Lambertuskerk in Raamsdonk bij hangen? Op vrijdag- en zaterdagavond zijn daar twee heuse James Bondconcerten. Een prijzenswaardig initiatief, zelfs als er hier of daar een snufje John Gardner of een mespuntje Roger Moore in het programma doorklinkt.​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |