Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Wild geraas  |

18 oktober 2014

 

 

Vijftig jaar geleden analyseerde Godfried Bomans een aantal sinterklaasliedjes. Volgens hem waren die teksten vooral zo goed, omdat kleine kinderen er geen hout van begrepen. Zijn beroemdste voorbeeld was ‘Makkers staakt uw wild geraas’. Een regel met maar liefst drie woorden die de doelgroep niet kende: ‘makkers’, ‘staakt’ en ‘geraas’. Een pedagoog anno 2014 zou dat het liefst veranderen in ‘kindertjes, willen jullie alsjeblieft een beetje rustig doen?’. Verantwoord en lelijk tegelijk. Maar Bomans was geen pedagoog, hij was wel wijzer. Hij keek eens goed naar die snotneuzen en zag dat juist die onbegrijpelijke zin met volle overtuiging werd gezongen. Als iets magisch. Een toverspreuk.

Dat onverklaarbare is nou net de kracht van het feest. Paarden op daken. Cadeautjes door de schoorsteen. Kinderen die probleemloos hun schoen bij de centrale verwarming zetten. Dat moet je allemaal niet uit willen leggen. De baard van Sint? De kleur van Piet? Allemaal details die hun kracht ontlenen aan hun onbegrijpelijkheid.

Bij de intocht in Gouda heeft het gemeentebestuur van de nood een deugd willen maken. ‘Wat hoor ik nou?’ schrok de beleidsmedewerker sinterklaaszaken wakker. ‘Staat Zwarte Piet ter discussie? Da’s een buitenkansje!’ Wat reclame voor het achtergebleven stadje kon immers geen kwaad. Maar wat moet je vervolgens als je alleen stroopwafels en kaas in de aanbieding hebt? Juist. Een stroopwafelpiet en een kaaspiet. Het ei van Columbus! Dat zo’n piet met een leproos gatenkaasgezicht niet alleen eng maar ook vreselijk onsmakelijk is, is een detail. Voer voor zeurpieten.

Het opent wel mooie vergezichten voor de rest van Nederland. Na rijp beraad besluit Oosterhout straks tot de introductie van een kaneelstokkenpiet. En in Dongen lopen peejenpieten mee in de optocht. Raamsdonksveer promoot zichzelf met de cajun- en zydecopiet. En in Waalwijk staan halvezolenpieten de Sint bij. Dus daar blijft alles bij het oude.

En wat kiest mijn geboortedorp Oudenbosch voor traditioneels? Natuurlijk, de negerzoenpiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |