Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Makkelijk volk  |

11 oktober 2014

 

 

Vorige week verscheen er een bijzonder boekje. Het heet Die van die van u en het bevat 147 ‘kinderversjes’ en ‘grotemensengedichten’ van Annie M.G. Schmidt. Hoewel ik het werkje iedereen van harte aanbeveel, wilde ik u er hier eigenlijk niet mee lastigvallen. Dat ik het toch doe, komt door één gedicht. Een gedicht dat ik tot voor kort niet kende. Het heet ‘De notaris die zo huilde’ en het begint zo: ‘Er woont een notaris in Gilze-Rijen, / die elke dag op de stoep zit te schreien.’

Nou weet ik niet welke notaris er ten tijde van Annie M.G. kantoor hield in ‘Gilze-Rijen’, maar het mag duidelijk zijn dat het geen vrolijke Frans was. Je vraagt je af hoe de dorpsgenoten met zo’n huilebalk omgingen. Werd er keihard met hem afgerekend? Was hij het lachertje van de buurt? De pispaal van de straat?

Eh, nee.

 Ik heb het al eerder betoogd: er woont hier in Gilze en Rijen best wel makkelijk volk. En tot mijn genoegen onderschrijft Annie M.G. deze volksaard ten volle. ‘De mannen en vrouwen van Gilze-Rijen,’ zo vervolgt het gedicht, ‘die hebben zo’n vreselijk medelijden!’ Precies, zo ken ik ze ook, die brave burgers. Omdat de notaris zijn verdriet wijt aan de ellende van de wereld, bieden ze hem spontaan aan om die hele wereld terstond te verbeteren. Dat zal hem deugd doen, zo menen ze.

Maar nee hoor, de notaris toont zich een berekenend man. Hij beseft dat er in een betere wereld geen droog brood te verdienden valt. Een beetje notaris teert op de ellende van anderen, nietwaar? Hij verkiest verdriet boven armoede. Waarna deze regels volgen:

 

Toen zeiden de mannen en vrouwen: O,

dan doen we het niet, en dan laten we ’t zo.

 

Dat bedoel ik nou: makkelijk volk. Een betere wereld of liever niet? U zegt het maar. Hen maakt het niet uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |