Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

De week van het kind  |

27 september 2014

 

 

Soms komen advertenties te laat. Zoals van de week. “Stuur je kinderen voor 1 euro naar Lille!” spatten de bleekrode letters van het papier. Daar komen ze nu mee, dacht ik. Onze kinderen zijn al lang de deur uit. Maar de momenten waarop ik ze graag voor 1 euro enkele reis naar Lille had gestuurd, staan mij nog helder voor de geest. De keren dat ik zomaar een extra hypotheek zou hebben genomen om ze terug te halen, trouwens ook.

Het probleem met kinderen is dat ze groeien. Wat dat betreft is er geen verschil met een stel jonge Bengaalse tijgertjes in huis nemen. Zo lief! Totdat ze in de puberteit komen en je pardoes een arm afbijten.

Eergisteren stond er een trotse jonge collega voor me met een foto van wat hij enigszins voorbarig zijn “zoon” noemde: de twaalfwekenecho.

“Hij is al ruim zes centimeter!” galmde de vader in spe.

“Zie maar dat je hem zo houdt,” waarschuwde ik. Zes centimeter! Het leek me een perfect stadium. De voordelen buitelden over elkaar heen in mijn hoofd. Zo’n kind zou bijvoorbeeld eindelijk dat verloren schaakstuk eens onder die kast vandaan kunnen rollen. Zodat wij die halve euro niet meer als witte loper hoeven te gebruiken. Ook verloren gewaande potloodstompjes en koffiemuntjes krijgen weer een nieuw leven.

En wat kost zo’n kabouter nou helemaal? Hij weegt krap twintig gram, dus de kosten van huisvesting en voeding zijn te overzien. Bovendien hoor je hem amper piepen, daar in dat laatje van de commode. In alle opzichten een voorbeeldig kind.

En als hij dan ook nog een beetje leergierig is, dan wordt hij misschien wel een bolleboos! Want dat was het derde goede nieuws in deze week van het kind. “Bolleboos” is gekozen tot het mooiste woord van de afgelopen 175 jaar. Een degelijk, ouderwets woord, dat uitstekend past bij onze handzame peuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |