Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Een Rijens referendum  |

 

 

Dat Schotse referendum heeft een hoop andere Europese volken en volkjes op malle gedachten gebracht. Catalanen, Basken, Friezen, Vlamingen, Lappen, iedereen heeft er ineens wel zin in. Ik heb uit ons eigen kleine stukje van de wereld nog geen verontrustende geluiden gehoord, maar reken maar dat ook hier de onrust sluimert. Er hoeft maar dát te gebeuren en de wekker loopt af.

Een mensenleven geleden kregen wij, schooljongens, van de meester de opdracht om een opstel te schrijven. Titel: “Rijen Wereldstad”. Ik heb toen als twaalfjarige snotneus al de blauwdruk voor de Rijense onafhankelijkheid gepresenteerd. Want dat wij onder het juk van Den Haag geen schijn van kans maakten op de wereldstedelijke status, zoveel was duidelijk. Nederland heeft één wereldstad, Amsterdam, en daar hadden ze in 1966 al genoeg mee te stellen.

Omdat na de Rijense onafhankelijkheid het Nederlandse leger zich terug zou trekken in hun eigen land, kon de vliegbasis mooi een internationale luchthaven worden. Een gunstig belastingstelsel en een reeks nationale casino’s zouden de rijken der aarde onze kant uit lokken. En voordat je het wist stak Rijen Londen, New York en Las Vegas naar de kroon. Wolkenkrabbers, een metro, commerciële radio en tv, alles wat Nederland destijds nog niet had, zou je in Rijen kunnen vinden. Een bruisend uitgaansleven, theaters en musea, drukke pleinen en weldadige parken moesten het beeld completeren.

Een loffelijk streven, met maar één addertje onder het bedrieglijk groene gras: die onafhankelijke staat. Wat doen we als Nederland Rijen niet los wil laten? In mijn verbeelding diepte ik oude, verloren gewaande documenten op, die onze vrijheid onmiskenbaar bewezen. Den Haag gaf zich mokkend gewonnen.

Die documenten heb ik nooit gevonden, maar dat zegt natuurlijk niets. Misschien heb ik gewoon niet goed gezocht. En eerlijk gezegd heb ik de moed 48 jaar geleden al vrij snel opgegeven. De puberteit lonkte.

Maar nu kiemen er nieuwe kansen. Want wat die Schotten kunnen, dat kunnen wij beter. Een onafhankelijk Rijen gloort aan de horizon. We hoeven alleen maar even vóór te stemmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |