Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Keuzestress  |

 

 

Volgens een enquête maakt het Rijense huurders niks uit in welke wijk ze wonen. Ik weet niet of dat goed of slecht nieuws is. Want het klinkt misschien wel positief (makkelijk volk, daar in Rijen), maar dat is nog helemaal niet zo zeker. Als ze het aan mij vroegen, zou ik het ook niet zo een-twee-drie weten. Het is immers overal wat. En dan wordt kiezen nog best lastig. Zo wil ik bijvoorbeeld niet al te dicht bij allerlei sportaccommodaties wonen. Voor je het weet is het besmettelijk en loop ik ineens in een broek met strepen aan de zijkant.

Ik ben trouwens niet de enige die hiermee worstelt. De gemeente tobt zelf ook nogal met het probleem. Waar moeten ze bijvoorbeeld die nieuwe sporthal annex zwembad in hemelsnaam laten? In de buurt van scholen? Lijkt handig. Maar scholen staan doorgaans gevaarlijk dicht bij huizen. En da’s natuurlijk minder. Van mij mogen ze dat ding ergens voorbij Hulten neerzetten. Een beetje sportieveling springt op zijn fiets met ouderwetse spieraandrijving en rijdt daar fluitend naar toe.

Andere mensen hebben weer andere woonwensen. Veel of weinig groen, bij een winkelcentrum of juist niet, boven een kroeg of tussen de koeien, eindelijk weg van die boze buurman. Zo heeft iedereen wel wat – behalve de modale Rijenaar. Die maakt het allemaal niet uit. Zolang hij de dag kan beginnen met een boterham met tevredenheid, zal die hele buurt hem een zorg zijn. Onze nationale keuzestress is hem vreemd.

Of is er iets anders aan de hand? Valt er in Rijen wel iets te kiezen? Schildersbuurt of Vliegende Vennen, Wolfweide of Laverije? Lauwe thee of verschaald bier? Zo’n keuze.

De wereldberoemde socioloog dr. Lieven Verbazelaer ziet het nóg anders: ‘Sinds het dorp diep in de vorige eeuw officieel tot “lelijkste dorp van Brabant” is verklaard, is de druk op achtereenvolgende generaties Rijenaren immens geweest. Zij duiken weg bij elke vraag over de aantrekkelijke kanten van hun dorp.’

Het is dus gewoon een kwestie van erfelijkheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |