Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Hoogspanning  |

 

 

Volgens mijn zoon begint het lichaam van zijn vader langzaam maar zeker roboteske vormen aan te nemen. Het begon zes jaar geleden met een nieuwe heup. En sindsdien gaat het alarm op het vliegveld steeds nadrukkelijker af. Ik wend mij dan vriendelijk glimlachend tot een jonge veiligheidsmevrouw, die mij steevast en resoluut doorverwijst naar een mannelijke collega. Meestal zo’n oude commando die er genoegen in schept om mij van top tot teen nogal ruw te betasten.

“It’s my hip,” leg ik hem nog maar een keertje uit. Maar kennelijk is hij er toch niet helemaal van overtuigd dat ik geen kneedbom achter mijn scrotum heb geplakt.

Nu, zes jaar verder, is de hoeveelheid roestvrij staal in mijn lichaam gestegen tot een niveau waar een beetje RoboCop alleen maar van kan dromen. Als ik op Schiphol door zo’n poortje loop, begint niet alleen mijn lampje te knipperen, maar slaat op het hele vliegveld het alarm op hol. En leg dat maar eens uit. Ik heb het een keer met een grapje geprobeerd: “Maak je geen zorgen, joh. Het is mijn raketwerper maar.” Hier heb ik vrij pijnlijk van geleerd dat oud-commando’s geen gevoel voor humor hebben.

Maar buiten het vliegveld heb ik eigenlijk vrij weinig last van mijn bestaan als Nikkelen Nelis. Een hoog enkele keer gaat er weleens een belletje rinkelen als ik de buurtsuper verlaat, maar daar kennen ze me inmiddels. En nee, ik durf daar geen misbruik van te maken.

Maar nu doemen er toch wel grotere problemen op. In de vorm van 380.000 Volt. Dat is de spanning die op die masten komt te staan, die straks rakelings langs Oosterhout scheren. Volgens mensen die er verstand van hebben, ontstaat er een enorm magnetisch veld. En ik besta voor bijna de helft uit ijzerwaren! Kan ik daar nog wel veilig onderdoor wandelen? Of kom ik dan met een sierlijke zwaai ineens heel treurig boven aan zo’n kabel te hangen? Ik zie de internationale krantenkoppen al voor me: Nikkelen Nelis meets Magere Hein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |