Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Een kwestie van perspectief  |

 

 

John Keating is dood. De bevlogen literatuurleraar die zijn leerlingen verder liet kijken dan hun neus lang was. En hen vooral anders liet kijken. Als je alleen maar wilt zien wat iedereen ziet, dan was je bij hem aan het verkeerde adres. Het ging om je eigen kijk op de wereld. Zijn leermethoden waren even eenvoudig als effectief. Zo liet hij ooit zijn leerlingen een voor een naar voren komen en op zijn bureau staan. Tja, zo hadden ze nog nooit naar hun klas gekeken. Kwestie van perspectief.

John Keating inspireerde leraren van over de hele wereld. En da’s best apart omdat hij nooit heeft bestaan. Hij is een van die bijzondere filmpersonages uit het glansrijke oeuvre van Robin Williams. En die is echt dood.

Door een ongelukkige valpartij mag ik John Keatings blik op de wereld de laatste weken aan den lijve ondervinden. Niet door voortdurend op tafels te gaan staan en alles eens vanuit de hoogte te aanschouwen, maar andersom. Ik beweeg mij voort (correctie: mijn lief beweegt mij voort) in een krakkemikkige rolstoel. Het is een antiek, oliegestookt afdankertje uit de boedel van het Wit-Gele Kruis. Dat bestaat bij ons nog. Net als de postbodes van de PTT, stroom van de PNEM, het NTS-journaal en iedere woensdagmiddag Dappere Dodo. Vooruitgang door het goede te behouden.

Door mijn gedwongen kikkerperspectief bekijk ik de mensheid nu dus wat meer van onderaf. Mooi om de lemen voeten te zien van holle autoriteiten die hun gezag ontlenen aan een paar zelfverzonnen regeltjes. Zoals huisbaas Thuisvester, die met een overzichtelijke afvinklijst de wijken intrekt. En alles wat volgens hun lijstje niet deugt, moet weg.

Speciaal voor de mensen van Thuisvester daarom deze laatste postume les van John Keating: kom achter je bureau vandaan en ga er bovenop staan. Kijk dan nog eens naar de wereld om je heen. Lees “levensvreugd” waar “houtrot” staat. En “creativiteit” in plaats van “asbest”. Tover een (echte!) glimlach op je gezicht. En laat die meneer in de Kastanjelaan lekker in zijn ateliertje zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |