Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Het pietermannetje  |

 

 

De vakantie is bij uitstek de tijd om je eens in andere culturen te verdiepen. En om er dan achter te komen, dat het bij ons eigenlijk allemaal nogal meevalt. Zo dacht ik altijd dat de gekte van de wereld het absolute dieptepunt (of hoogtepunt, als je stukjes voor de krant moet schrijven) had bereikt in de Nederlandse pietendiscussie.

Waar anders dan bij ons kunnen ze zich zo druk maken om niks? En iedereen doet mee! Tot de minister-president (“Zwarte Piet is zwart, daar is niks aan te doen”) aan toe. Terwijl je zou denken dat geen enkel weldenkend wezen van boven de acht dat kinderfeest serieus nam. Nou vooruit, alleen Diewertje Blok dan. Wat zijn mensen in andere landen dan toonbeelden van evenwichtige volwassenheid.

Nou, dat valt dus tegen. In Amerika hebben ze onlangs ontdekt, dat jongeren zich op popfestivals soms nogal uitbundig uitdossen. Met lange geborduurde gewaden en vrolijk gekleurde veren in het haar. U en ik weten dat al bijna vijftig jaar, maar een clubje politiek correcte types uit de Verengde Staten is daar nu pas achter. En spreekt er schande van! Want hoe durven die jongelui zich te verkleden als halve indianen met veren die ze niet verdienen. Zo’n hoofdtooi vertegenwoordigt een zekere status, die kun je niet zomaar op je hoofd zetten. Het is een belediging voor native Americans.

Als u denkt dat zoiets in een overwaaiende vlaag van verstandsverbijstering wordt geroepen: mis! De grote Amerikaanse festivals hebben de veren al verboden. Die Nederlandse oranje-voetbalindiaan is net op tijd met pensioen gegaan. En hoe heette dat talentloze meisje ook alweer dat met zo’n indianentooi het songfestival verloor? Gelukkig ook nooit de wereldpers gehaald.

Terug in Nederland was alles weer gezellig als vanouds. De komkommerkranten waarschuwden gewoon voor het pietermannetje. Nu eens geen geschminkte kindervriend, maar een akelig giftig visje dat in de Noordzee op de loer ligt om politiek correcte Nederlanders in de voetzolen te steken. Daarmee uiting gevend aan een soort van rechtvaardigheidsgevoel dat ik wel begrijp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |