Het leven en de werken op Jan-deJong.nl

 

 

 

thuis  |  beelden  |  columns  |  recensies  |  essays  |  500 woorden   

 

 

Amuse  |

 

 

'Mooi Keetje'

(bron: CuBra.nl)


 

 

 

Pas op voor de buurtbemiddelaar!  |

 

 

Ik ken iemand die na jaren van burenruzies eindelijk de sleutel van zijn nieuwe huis mocht ophalen, helemaal aan de andere kant van de stad. De weg naar de makelaar was één groot feest. ‘Het voelde als een bevrijding,’ vertelde hij, ‘een bevrijding na zeven jaar gevangenschap en terreur. Ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld.’

Maar het geluk was van korte duur. Want tijdens de sleuteloverdracht ontdekte hij dat ook de boze buurman op de vlucht was geslagen. En nu de sleutel van het huis naast hem kreeg.

Zelf heb ik wel eens overwogen om naar Geertruidenberg te verhuizen. Mooi oud stadje, historisch en toch overzichtelijk. Kinderkopjes en leilinden op de markt, gezellige terrasjes, stads en dorps tegelijk.

Maar ja, de buren hè.

Geertruidenberg scoort behoorlijk goed op de lijstjes met burenoverlast. Ach, zo is het natuurlijk overal wat. Breda heeft zijn koffieshops, Gilze-Rijen kocht een seksclub, in Kaatsheuvel wonen kabouters en Geertruidenberg heeft zijn burenruzies. Alleen Oosterhout heeft niks.

Nou ben ik niet vies van een flinke straatrel, maar in Den Berg kleeft daar sinds kort een heel groot bijkomend probleem aan. De buurtbemiddelaar.
Willemijn van Hees (o ja, Geertruidenberg heeft ook Willemijn van Hees nog) heeft er van de week acht gediplomeerd de wijken in gestuurd. Acht! De kans dat je dat meningsverschil over die fout geparkeerde kliko eens lekker kunt laten uitbloeien tot een mooie straatvete met vuurwerk en rauwe eieren wordt daarmee wel erg klein. Dan wil je bijvoorbeeld net een voetzoeker in des buurmans brievenbus gooien, komt er ineens zo’n bemiddelaar de straat in lopen, diploma in de ene hand, bosje bloemen in de andere.

“Wat zijn wij daar aan het doen?” informeert de bemiddelaar opgewekt. Je schrikt. Vlug prop je het vuurwerk in je broekzak. Waar het twaalf tellen later alsnog ontploft.

“Ts, ts, ts,” schudt de bemiddelaar zijn hoofd. En kuiert vrolijk neuriënd verder.

Nee, het zal in Geertruidenberg gauw gedaan zijn met de burenruzies. En dan hebben ze niets meer.  Alleen die foeilelijke koeltoren. En Willemijn van Hees natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.Jan-deJong.nl  |