Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Amerikaans peil  |

2 november 2013

 

 

Toen president John Kennedy zijn broer benoemde tot minister van justitie, verontschuldigde hij zich met de woorden: ‘Sorry, maar ik heb hem nodig’. In Nederland gniffelden wij daar toen een beetje om. Die Amerikanen mochten dan wel denken dat zij zo ongeveer de democratie hadden uitgevonden (wat natuurlijk niet waar was, maar ach), het bleven toch barbaren. Twee broers samen in de regering, tsss!

Nee, dan wij: toen in 1974 vader en zoon Nijpels allebei in de gemeenteraad van Bergen op Zoom werden gekozen, stak onze beschaafde wetgever daar mooi een stokje voor. Waarna familieberaad uitwees dat Edje eerst zijn studie maar eens moest afmaken. Daarna zou papa plaats maken.

Inmiddels is het 2013 en nu zit er zomaar ineens een echtpaar in de Dongense raad. Maurice en Eline zijn daar saampjes de PvdA. Gezellig. Ik dacht eerlijk gezegd dat het nog steeds niet mocht, maar kennelijk heb ik ergens in de afgelopen veertig jaar een wetswijziging gemist en is ons land intussen afgezakt naar bedenkelijk Amerikaans peil.

Maar nu het dan eenmaal zo is, zie ik er toch ook wel de voordelen van. Zo kunnen ze tijdens een schorsing bijvoorbeeld even vlug een boodschappenlijstje samenstellen, of afspreken wie van de week het gras maait, of morgen de pizza haalt. En onder die oeverloos lange monoloog van die doodsaaie wethouder is er al gauw in goed overleg een leuke vakantiebungalow geboekt.

Maar er zijn ook nadelen. Want achter iedere goede politicus staat doorgaans een nog veel betere levensgezel. Michelle Obama. Janneke Balkenende. Mark Rutten zijn moeder. Als je het zo bekijkt heeft een gemiddelde tweemansfractie altijd nog twee alerte meedenkers achter de hand om ze scherp te houden. Iemand die het raadslid op de kinderen en de achterban wijst. Op de boodschappen en het gras. Iemand die hem met beide benen stevig op de grond houdt. En zonder wie zo’n fractie nog meer gaat zweven dan de hele achterban bij elkaar. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is de PvdA.