Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Op tijd binnen  |

20 juli 2013

 

 

Ik wilde net aan dit stukje beginnen, toen er opeens brekend nieuws op de website van deze krant verscheen. “Sabine (12) en Demi (16) op tijd binnen”. Nou heb ik in een grijs verleden ook wel eens dochters van 12 en 16 gehad en die waren nooit op tijd binnen. Dus ik begreep de importantie.

Het viel destijds met onze oudste trouwens nog wel mee. Die was hooguit een paar minuten te laat voor het eten en had dan een kwartier nodig voor ruim honderd uitvluchten, smoesjes en verontschuldigingen.  Nummer twee was daar aanmerkelijk laconieker in. Die kwam doodgemoedereerd twintig minuten te laat, schoof gezellig aan en begon haar bordje vol te scheppen. Vragende blikken kregen we in het gunstigste geval ongeopend retour. Of er misschien iets was, vroegen die ogen dan. Maar meestal keurde ze ons geen blik waardig.

De oudste, die pas net klaar was met haar smoesjesopsomming, vond het niet eerlijk. ‘En tegen háár zeggen jullie niks!’ protesteerde ze. Waarna het nog een hele toer was om duidelijk te maken dat we tegen haar ook niks gezegd hadden. Het ouderschap vereist soms grote diplomatieke vaardigheden.

Eén keertje waren ze op tijd. Wij informeerden ongerust of ze zich misschien in de tijd vergist hadden. En dat was ook zo. ‘Nou, dat mag in de krant,’ zei mijn vrouw nog. Maar ik telde mijn zegeningen en heb daar toen geen werk van gemaakt.

En nu dan opeens dat breaking news over Sabine en Demi. Twee puberende meiden die zo maar ineens op tijd binnen zijn. Ik kan me helemaal in de geschrokken ouders verplaatsen, die zich vertwijfeld afvragen of er iets ergs gebeurd is. Je hoort tegenwoordig de vreselijkste dingen, nietwaar? Ontsnapte tbs’ers passeren mijn geestesoog. En perverselingen in een clownspak. Waarna ik opgelucht bedenk dat het uiteindelijk goed afgelopen is – want ze zijn binnen! Voor de zekerheid toch nog even dat bericht aangeklikt: Demi en Sabine blijken de Nijmeegse Vierdaagse te lopen en ze vinden het allemaal reuze meevallen.

Ja, dat kan natuurlijk ook.