Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Als het werk is gedaan  |

6 juli 2013

 

 

Iedere dag klinken aan het eind van de middag de vrolijke trompettonen van Herb Alpert uit de radio. Het betekent dat de tourrenners aan de laatste vijf kilometer bezig zijn. Hun werkdag zit er bijna op en Hilversum viert dat met trompetgeschal. Wel een mooie gedachte: bij de personeelsuitgang van alle banken, fabrieken en gemeentehuizen ’s middags om vijf uur een trompettist neerzetten om het werkvolk naar huis te blazen.

Maar Herb Alpert uit de radio betekent méér: het is ook het geluid van de zomer. Zon en weidse vergezichten. Vakantie dus. Want terwijl het peloton zich vandaag zonder medicijnen van Castres naar Ax-3 Domaines spoedt, ligt heel Nederlands aan een of ander strand naar Radio Tour de France te luisteren.

Héél Nederland? Nee, er is één dorpje waarvan de inboorlingen zich met hand en tand verzetten tegen iedere vorm van vakantierust. Dongen. Waar wethouder Ad van Beek met deuren slaat, dat de kopjes er op hun schoteltjes van rinkelen. Want de wethouder is boos. Of niet boos, maar wel verdrietig. Het is maar net wie hij tegenover zich heeft. En hij had zijn zaakjes nog wel zo goed voor elkaar, dacht hij. Een mooie nieuwe multifunctionele accommodatie, die woningbouwvereniging Vieya voor hem ging betalen. In ruil voor bouwvergunningen of zoiets. Dat Vieya vooral met gemeenschapsgeld werkt, leek de wethouder niet te hinderen. Het ging toch ook om een geméénschapshuis? Nou dan.

Dat Vieya zijn geld ineens liever gebruikt om huizen te bouwen, vindt de wethouder wat vergezocht. Een woningbouwvereniging die woningen bouwt? Het moet niet gekker worden! Van de tegenwerping dat Vieya zich daarmee keurig aan het regeringsstandpunt houdt, is hij niet onder de indruk. De VVD en overheidsbemoeienis, nietwaar? Trouwens, Vieya kan die Dongense woonprojecten sowieso op de onberekenbare buik schrijven. Zegt de wethouder, indachtig het motto: Van Beek geen koning, Vieya geen woning!

Ligt er nog niet ergens een mooi stukje muziek van Herb Alpert om het einde van een werkafspraak te begeleiden? A Taste of Honey  – de smaak van azijn.