Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Ik heb altijd gelijk  |

8 juni 2013

 

 

Toen W.F. Hermans in 1951 zijn boek Ik heb altijd gelijk had geschreven, werd die titel hem nog lang nagedragen. Kijk, daar heb je Hermans. Moet zeker weer gelijk hebben, want dat heeft ie toch altijd? Het was natuurlijk ook een treitertitel die gewoon vreg om dat soort reacties. Maar ach, van een schrijver kunnen we veel hebben. Het is tenslotte een kunstenaar, nietwaar? Ongevaarlijk.

Wel jammer dat die gelijkhebberigheid ook bij gewone mensen voorkomt. Vooral bij mensen met een missie. Marianne Thieme, dat type. Natuurlijk, we weten allemaal dat vlees eten slecht is voor mens, dier en milieu. Maar om ons daar nou rond etenstijd mee lastig te vallen! Zeker, Marianne heeft gelijk, maar dat hoeft ze toch niet voortdurend te zggen! Bovendien, als God had gewild dat de mensen vegetarisch aten, dan had hij de dieren niet van vlees gemaakt las ik ergens bij een theoloog.

En het is ook altijd het gelijk van links h. Pakistaanse kleding, Indiase sportschoenen, Chinese mobieltjes, overal kleeft bloed aan. En ik weet dat. Maar ik draag wel graag een mooie handgebleekte spijkerbroek met een extra zakje voor mijn gsm. En dan is het best hinderlijk als een Bram van Ojik (ik bedoel de soort, niet de man) telkens over die arbeidsomstandigheden begint. Ik krijg onderhand al een ongemakkelijk gevoel als mijn telefoon alleen nog maar rinkelt.

In Oosterhout gaat Cees Noltee over het geweten. Of het nou over de spreektijd in de raad is, of over de veiligheid van chemische bedrijven, Cees legt steevast de vinger op de zere plek. Natuurlijk, Oosterhout heeft er een potje van gemaakt met het toezicht op ploffabrieken. En nu het bij ELD  mis is gegaan, zitten er ongetwijfeld een hoop mensen hun schuldgevoel weg te slikken. Maar ja (zeg ik hen na), je kunt in deze snelle tijden toch niet lles bijhouden? Ik snap dat wel.

En dan is het des te vervelender als Cees dat wijsneuzerige vingertje heft en Hermans verkeerd citeert: En ik had wr gelijk.