Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Repeterende breuk  |

25 mei 2013

 

 

Jan Elzinga is nu negen jaar weg uit Drimmelen en nog zijn ze niet van hem af. En ik maar denken dat die breuk destijds definitief was. Maar nee, Drimmelen betaalt al die tijd mee aan Jans salaris – en sinds twee jaar aan zijn pensioen. Heeft ie goed bekeken, die oude regent. Niks meer aan doen, zou ik zeggen. Maar in Drimmelen begint de maat nu toch wel wat vol te raken. Tien jaar alimentatie, dat is toch niet meer van deze tijd? Zóó 2004! Drimmelen mort, maar ja, afspraak is natuurlijk wel afspraak.

En het had allemaal zo veel goedkoper gekund. Dat zagen we van de week in Dussen. Daar is de voltallige dorpsraad afgetreden, omdat burgemeester en wethouders van Werkendam niet naar ze willen luisteren. ‘Ze zoeken het maar uit,’ aldus een der dorpsoudsten.

Het lijkt me een initiatief dat navolging verdient. Want reken maar uit wat het Drimmelen aan geld had bespaard als destijds niet Jan Elzinga was opgestapt, maar de hele gemeenteraad. ‘Met zo’n burgemeester willen wij niks te maken hebben. Hij zoekt het maar uit.’ Jan kennende had hij het dan inderdaad wel uitgezocht. En nadat alle relaties, vrienden en vage bekenden van een riant onderkomen waren voorzien, had hij dan nu rustig van zijn pensioen kunnen genieten.

Maar ja, de Dussense sluiproute bestond nog niet en Drimmelen behield zijn gemeenteraad. Voor de stukjesschrijver volgden er mooie jaren. Ik noem Harry Bakker, Carla van Mourik en Roxanne Heijmans. Jan van Meggelen. En jachthaven Marina. Toch een beetje Mogadishu aan de Amer daar. Ik denk dat Drimmelen onder Jan Elzinga uiteindelijk een stuk goedkoper was uitgeweest.

Maar ja.

Intussen kijken de buurgemeenten oplettend toe. In Oosterhout zit burgemeester Huisman al stiekem zijn eigen proefballonnetjes op te blazen. Van de week ging het eerste de lucht in, toen hij de gemeenteraad beleefd verzocht om geen vervelende vragen te stellen. Veel winst leverde het nog niet op. Maar het is een begin…