Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Ongedane zaken  |

18 mei 2013

 

 

‘Maken jullie wel eens wat mee? Nee, wij maken nooit iets mee. Ik zal daar een voorbeeld van geven.’ Met dit soort pseudologica maakte cabaretduo Neerlands Hoop in de jaren zeventig furore. Wat een heerlijke onzin! Nu is de ene helft van het duo dood en stort de licht dementerende andere helft zich op 83-jarige leeftijd ineens op de popmuziek. Vergeten op het hoogtepunt te stoppen.

Ach ja.

Terugkijkend met de kennis van nu vraag ik me trouwens af of die opmerking van Neerlands Hoop wel zo’n onzin was. Het zou zomaar een realistische weergave kunnen zijn van het leven in onze dorpen. Waar de voorbeelden van ‘niets meemaken’ voor het oprapen liggen. Zo stond Gilze van de week weer even op de kaart, omdat er een topwedstrijd gevoetbald ging worden. Feyenoord tegen PSV en dat zijn naar Gilzer begrippen geen kleintjes. Dat het slechts om de A-jeugd ging mocht de pret niet drukken. Het beloofde een zinderende wedstrijd te worden, die evenwel als belangrijkste wapenfeit had dat ie niet door ging. Er dreigde namelijk publiek op af te komen, van buiten het dorp nog wel. Een detail dat de plaatselijke voetbalclub even over het hoofd had gezien. De gemeente voorzag Harense toestanden en had daar even niet zo’n zin in.

En er was meer voetbalnieuws. In Lage Zwaluwe bestaat het dameselftal uit om en nabij de drie spelers. De rest zit in de zorg of moet studeren. ‘De selectie heeft last van krapte’ schreef deze krant met enig gevoel voor understatement. Dat de drie meiden afgelopen seizoen net naast de titel grepen, zegt iets van het niveau van die competitie.

Ander enerverend regionieuws? Oosterhout plaatst een nieuwe grenssteen (maar ligt niet aan de grens), Geertruidenberg wil geen herindeling (maar wie wil Geertruidenberg?) en Dongen opent maandag een broederpad (maar wel zonder broeders).

Dus of wij hier wel eens iets meemaken? Nee. He-le-maal niets. Maar gelukkig zijn daar wel heel veel voorbeelden van.