Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Dees Melsen's Blues  |

11 mei 2013

 

 

Een tijdje terug zat ik met wat vrienden op leeftijd in een café, toen Tom Waits langskwam. Niet in eigen persoon, maar als gespreksonderwerp. Probeer het je maar niet voor te stellen: vier grijze mannen die spontaan ‘Waltzing Matilda’ beginnen te gorgelen. En een vijfde die daar in opperste verbazing naar zit te kijken. Met open mond en een groot vraagteken boven zijn hoofd. Had nog nooit van Tom Waits gehoord!

Nou krijgen mannen van rond de zestig een zekere zendingsdrang als het over de muziek van hun jeugd gaat. En dus verordonneerden wij de barkeeper van dienst om gezwind ‘Waltzing Matilda’ te laten horen. Maar de man was jong en de muziekinstallatie geheel gedigitaliseerd. Wat een funeste combinatie bleek voor het aanvragen van verzoeknummers. De jongen zocht onder de W van ‘Waits’ en van ‘Waltzing’ en onder de M van ‘Matilda’. Maar zonder resultaat. Waarop wij als Toms eigen missionarissen zelf maar weer begonnen te blèren. Tot groot genoegen van de andere cafébezoekers, stelden wij ons zo voor.

Later die nacht zocht ik er thuis die plaat nog eens bij. Het album Small Change uit 1976. En toen zag ik dat ‘Waltzing Matilda’ helemaal niet zo heet! De juiste titel is ‘Tom Traubert’s Blues’ en daar waren wij, hoogontwikkelde Waits-kenners, dus nooit opgekomen.

Eénogen waren wij, die zich in het Land der Blinden met veel bravoure staande hielden. En met een feitenkennis die zich in de loop der jaren steeds verder van de historische werkelijkheid is gaan loszingen.

Ik weet niet of dit geestelijke verval een onwrikbare biologische wet is, maar ik kijk nu al uit naar het interview met Dees Melsen, dat BN De Stem in 2048 gaat publiceren. Nu is hij nog de Mozart van de Oosterhoutse politiek, die als kleuter al meer politiek gevoel in zijn melktandjes had, dan wij op gevorderde leeftijd in ons hele lijf. Maar dan is hij 59 en kijkt hij in de kroeg ongetwijfeld terug op zijn Oosterhoutse fractievoorzitterschap als op twee fantastische jaren.