Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Een goddelijke ingreep  |

4 mei 2013

 

 

De onverbrekelijke band tussen God en ons koningshuis manifesteert zich het duidelijkst door het ‘oranjezonnetje’. Zolang ik me kan herinneren schijnt op 30 april de zon, terwijl het op mijn verjaardag altijd koud en grijs is. Probeer dan maar eens vol te houden dat er geen hogere machten in het spel zijn! Bovendien spaart God met zo’n zonnige vrije dag de kool en de geit, want zelfs notoire republikeinen trekken bij goed weer naar de dichtstbijzijnde vrijmarkt om halfgare braadworsten met zuurkool te eten en lauw bier te drinken. Iedereen blij dus.

Maar dit jaar koos God voor drastischer maatregelen. Ik had me namelijk nog zo voorgenomen om die hele televisiedag aan me voorbij te laten gaan. Ging ik maandagavond spontaan door mijn rug! Een goddelijke ingreep in mijn dagritme. De volgende ochtend kon ik niet op of neer. En daarom takelde mijn lief mij in alle vroegte uit bed, zette mij op een stevige rechte stoel voor de tv en ging verder haar gang.

Daar zat ik dan. De abdicatie, het relletje op de Dam, de inhuldiging, de boottocht langs Armin van Buren, ik heb het allemaal gezien. Een echte royaltywatcher. Ik ben ingewijd in alles wat blauw bloed heeft. De depressie van de Japanse kroonprinses heeft voor mij geen geheimen meer. Net zo min als de postorderjurkjes van onze eigen prinsesjes. Ik heb zelfs het koningslied uit volle borst meegezongen. Was beter dan rugpijn.

Maar gelukkig was ik die dag niet de enige die leed. Oosterhouter Gerard Oomen had zo zijn eigen pijntjes. Die was van de week zomaar 900 ton restafval kwijt. Onbevangener geesten snappen dan dat afvalscheiding blijkbaar zo gek nog niet is. Zo niet Gerard, die gelooft daar niks van. Die was vroeger al tegen diftar. En hij is niet van plan om van mening te veranderen op grond van zoiets banaals als kille cijfers.

Gerard Oomen is een republikein die ’s avonds thuiskomt met allerlei nutteloze rommel van de vrijmarkt. En daar dan koningsdag de schuld van geeft.