Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Het plantaardig bewind  |

2 februari 2013

 

 

Als het er om gaat wie bij ons thuis de groenste vingers heeft, dan val ik al in de eerste ronde af. Want terwijl ik hooguit wat groens op mijn bord duld, is mijn lief voortdurend in de weer met alles wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit. De ergste tijd is de vroege lente. Allerlei sneue en tere plantjes moeten dan eerst binnenshuis gepamperd worden, voordat zij ze aan de buitenlucht durft bloot te stellen. Naast mijn gerieflijke zetel verschijnt een eerste bak met zaailingen. En daarna nog een en nog een. Waarna het prille groen in recordtempo uitgroeit tot een woekerend woud van agressieve stengels, bladen en vruchtbeginsels. Ze leunen op mijn schouders, hangen in mijn bier en belemmeren het zicht op de televisie. Als ik ademhaal, snuif ik stuifmeel. Als ik een slok tripel neem, proef ik tomaat.

Omdat ik vroeger Het plantaardig bewind van Jacques Hamelink heb gelezen, weet ik waar deze terreur zal eindigen.

Mijn lief is niet onder de indruk.

Wat zich bij ons thuis in de microkosmos van de serre afspeelt, neemt elders op de wereld nog veel overdrevener vormen aan. Zo dreigen in de gemeente Geertruidenberg hele straten en dorpen ten onder te gaan aan de Fallopia Japonica. Das een plant met witte bloempjes die zijn kans afwacht. Als hij klein is lijkt hij nog ongevaarlijk, maar pas op. Al na korte tijd blijkt dat je een aandoenlijk, lief krokodilletje aan je borst gekoesterd hebt. Muren, betonplaten, funderingen, niets is veilig voor deze onstuitbare hulk. Wilt u weten hoe erg het is? GroenLinks stelt voor het plantje te vergiftigen. Zo erg is het.

Vanuit Raamsdonksveer is inmiddels een vluchtelingenstroom op gang gekomen naar Geertruidenberg. Want het gerucht ging dat de Japanse duizendknoop (zoals het monster onder vrienden heet) nooit de overkant van het water kon bereiken. Mis. Ook de oude vestingstad loopt gevaar. Terwijl in t Veer de hele Keizersdijk begint te verkruimelen, beginnen de Japanners aan de overkant zich aan het Bastion te goed te doen. Mannen in witte pakken doen wat ze kunnen, maar er is geen houden aan. Zodra de duizendknoop hen in zijn greep heeft, veranderen ook zij in plantaardig geteisem. En over een paar maanden is de oudste stad van Holland van de aardbodem verdwenen. Tot genoegen van Dordrecht.

Intussen nemen de omliggende gemeenten hun maatregelen. Veerse en Bergse vluchtelingen worden geweerd en een zwaar bewapende politiemacht is bezig de getroffen dorpen te isoleren. Om het plantaardig bewind letterlijk binnen de perken te houden. Het Rode Kruis dropt dekens, het Leger des Heils speelt blaasmuziek.

En thuis kijk ik vanuit mijn zetel naar mijn lief. En besef plots de onontkoombaar wrede waarheid: ook zij is van Raamsdonksveer. Help, de groene horden zijn onder ons!