Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Creatief met peuters  |

19 januari 2013

 

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste ouders bijzonder slimme kinderen hebben. Daar staat tegenover dat buren, vrienden en kennissen meestal met ongelooflijk stomme exemplaren opgezadeld worden.

Het is een natuurwet. Er is geen enkele diersoort die zulke onhandige, onwetende, motorisch en geestelijk zwaar onder de maat presterende nakomelingen produceert als de mens. Evolutionair gezien hadden wij al tienduizenden jaren geleden uitgestorven moeten zijn. ‘Homo sapiens,’ noemen we onszelf zonder ook maar een greintje zelfspot. De wijze mens! Zelfkennis hebben we blijkbaar ook al niet. Als er één soort is die het hele darwinisme onderuit schoffelt, dan zijn wij het wel. Survival of the fittest? Laat me niet lachen.

En de alleronbenulligsten van onze soort zijn de kinderen. Die overleven nog geen drie dagen zonder de hulp van buitenaf. En dat jarenlang hè. De eerste tien, twaalf jaar maken ze zonder hun ouders geen schijn van kans in de jungle. En wat doen papa en mama? Die kijken hun nazaat eens vertederd aan en zeggen dan: ‘Wat is ie toch slim. Wat kan ie toch al veel. Wat is ie toch knap.’

Maar hij kan niks, dames en heren! Niet voor zijn eten zorgen, zich niet warm aankleden en hij kan zich al helemaal niet verdedigen tegen de roofdieren uit de jungle.

Maar omdat volwassen mensen niet veel wijzer zijn, denken ze allemaal dat uitgerekend zíj uitzonderlijk verstandig kroost hebben voortgebracht. Nooit, maar dan ook nooit, zul je een ouder horen zeggen: ‘Dat mijn kind slimmer is dan al die andere, lijkt natuurlijk alleen maar zo. Want die andere ouders denken dat ook. Dat zal dan dus wel iets biologisch zijn.’ Ben je gek, hún kind is slim en de rest is dom. Zo makkelijk is dat.

Mensen die net een ietsepietsie sluwer zijn dan hun soortgenoten, maken daar dankbaar misbruik van. Die beginnen dan bijvoorbeeld een ‘peuterplusgroep’ voor heel slimme peutertjes. Maar dat zijn ze allemaal! Vraag het de ouders! ‘Gaat jouw kind naar de peuterplusgroep? Dan moet ons Joske daar zeker naar toe, want die is veel slimmer dan die Kloris van jou.’

Neem daarom maar van mij aan dat die peuterplusgroep in Dongen een ongekend succes wordt. Want alle kinderen horen daar thuis. Bovenmeester Herman Straver heeft het verzonnen en is daarvoor in de leer gegaan bij de oude middeleeuwse verhalenvertellers. Die waarschuwden voor ze begonnen ook altijd even dat het best een ingewikkeld verhaal ging worden. Of de dommeriken onder het publiek dus maar gezwind huiswaarts wilden keren. Het vervolg laat zich raden. Niemand wilde voor dom aangezien worden, dus iedereen bleef. Best belangrijk als je aan het eind van je verhaal nog met de pet rond moet.

Of extra leerlingen wilt binnenhalen voor je eigen basisschool.