Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

De service van Grote Broer  |

12 januari 2013

 

 

Als de parkeerplaats bij mijn werk vol staat, moet ik uitwijken naar een parkeergarage in de buurt. En dat gebeurt nogal eens, want ik heb de goede gewoonte om ’s morgens eerst uitgebreid de krant te lezen, een cryptogram op te lossen en copieus te ontbijten voordat ik ga werken. Iedereen is er dan al en daarom kan ik mijn auto niet meer kwijt. Wat heb ik al die onuitstaanbare ochtendmensen al vaak vervloekt – maar dat helpt ook al niet.

Hup, naar de parkeergarage dus. Dat is er zo eentje met een slagboom waar je op een knopje moet drukken voor een kaartje. Normaal gesproken kijk ik niet op die kaartjes, maar omdat ik een keer erg vroeg was (het was nog geeneens elf uur), heb ik eens zo’n ding zitten lezen. En ik ben de schok nog steeds niet te boven. Want onder de steepjescode en mijn ‘time of arrival’ (parkeerautomaten spreken kennelijk Engels) stond daar keurig zwart op wit het kenteken van mijn auto afgedrukt. ‘We weten waar je bent, mannetje!’ waarschuwde dat kaartje. ‘Nu vlug aan het werk en straks braaf rechtstreeks naar huis!’ Er is die dag niet veel van werken gekomen. Van piekeren des te meer.

Navraag bij de gemeente leerde dat die nummerregistratie bij een betere service hoorde. Alsof ik zonder dat kaartje mijn auto niet meer terug kon vinden! Oké, ik geef toe: bij het uitrijden hoefde ik niet te stoppen, de slagboom ging vanzelf omhoog toen ik aan kwam rijden. Dat leverde minstens vijf seconden tijdwinst op. Een schamel resultaat voor het inleveren van mijn privacy.

En het breidt maar uit, hè. Nu Oosterhout weer. ‘Realtime (Engels!) parkeren’ heet het laatste snufje van Grote Broer die alles in de gaten houdt. De winst is deze keer geen slagboom die automatisch omhoog gaat, maar baar geld. Een parkeerbeurt kan al gauw een paar dubbeltjes goedkoper uitvallen. Je betaalt dan niet aan de automaat, maar je moet geloof ik even met de wethouder bellen. Zo van: ‘Marcel, ik ben er.’

Het is een geniaal systeem. Je moet je eerst registreren. Bij Yellowbrick kost dat een tientje. Daar komen de transactiekosten nog bovenop: inchecken op een parkeerplaats kost 15 cent en uit uitchecken kost wéér 15 cent. Een mens betaalt dus sowieso al 30 cent meer, dan de ‘real time’ dat hij geparkeerd heeft. En dan moet hij ook dat tientje nog terugverdienen. Daar kun je best vaak die paar dubbeltjes te veel voor in de parkeerautomaat stoppen.

Goed, het kost dus iets, maar dan heb je ook wat. Want voor dat geld houdt Grote Broer precies bij hoe lang jij over je wekelijkse boodschappen doet. En kunnen ze altijd nazoeken of je daarna wel meteen naar huis bent gereden. Goeie service van Grote Broer.