Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Koningin Voetbal  |

8 december 2012

 

 

Ik heb geen verstand van voetbal. Maar toen ik een mensenleven geleden in Dongen naar school ging, raakte ik desondanks bevriend met een jongen niet alleen iedere maandag over niks anders kon praten, maar die zelf op zondag ook nog een aardig balletje scheen te trappen. Bij DVVC, zei hij. Maar een week later speelde hij ineens weer bij Concordia. Ik begon een beetje een idee te krijgen wat ze met een ‘open transfermarkt’ bedoelden. Zo speel je hier, zo speel je daar. En omgekeerd.

Maar dat was dus een misverstand. DVVC wás de Dongense Voetbal Vereniging Concordia. Het leven zit vol bijzondere ontdekkingen!

Ik heb mijn voetballende vriend nooit aan het werk gezien. Wel op de avond vóór de wedstrijd. Want dan gingen wij stappen op een manier die weinig vertrouwen overliet voor de wedstrijd van de volgende dag. Niettemin voetbalde hij al die jaren vrolijk voort. Het maakte allemaal niet zo veel uit. De tegenstander had op zaterdag ook in de kroeg gehangen en zo lang iedereen het een beetje rustig aan deed, haalden ze allemaal op het nippertje het eindsignaal. Daarna werd, naar verluidt, in de kantine de zaterdagavond voortgezet.

Ach, jongens, nietwaar?

Intussen is er in de voetballerij wel het een en ander veranderd. Het spelletje is een stuk belangrijker geworden. Ik weet niet waar die trage, katerige mannen tegenwoordig op zondagochtend uithangen, maar niet op het voetbalveld. Misschien bij het hockey, de gemoedelijkste vorm van een gewapend conflict.

Intussen worden de voetbalvelden bevolkt door spelertjes die tekeer gaan alsof hun leven er vanaf hangt – wat soms ook zo is. Natuurlijk heeft het leven geen zin, maar een doelpunt maakt veel goed. Dat is het idee. Eigenlijk is een overwinning iets waar ze gewoon recht op hebben. En alles wat daar tussen komt, wordt geëlimineerd.

Ach, jongens, nietwaar? In de legers van Koning Voetbal is nou eenmaal geen plaats voor mietjes.

Maar dat gaat bij VV Dongen nu veranderen. Na het onderwijs en de rechterlijke macht, heeft nu ook in het voetbal de feminisering toegeslagen. Met Angela Jansens als kersverse Koningin Voetbal, waait er straks een frisse wind door de club. Met kringgesprekken voor de wedstrijd en een papiertje in de wc bij een grote boodschap. En na iedere wedstrijd een knuffel voor de tegenpartij. Er is sprake van een zorgplan voor spelertjes met een ‘lastige thuissituatie’.

Volgend jaar bestaat VV Dongen 90 jaar en dat gaan ze vieren. Met goede gesprekken, warme chocola en een halfje rosé. O ja, en met voetbal natuurlijk, veel voetbal. Het belooft een mooi jaar te worden.