Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: CuBra


 

Alles voor de goede zaak  |

24 november 2012

 

 

11 september is een zwaar belaste datum. Zo maakten op die dag in 1973 troepen van generaal Augusto Pinochet een einde aan de democratisch gekozen Chileense regering. President Salvador Allende begreep wat hem na de coupe te wachten stond, nam met een indrukwekkende radiorede afscheid van zijn volk en pleegde zelfmoord. Voor ons, linkse jongeren, was de maat meteen vol. Deze schending van de rechten van een onderdrukt volk door fascistische militaristische horden hoefden wij niet te pikken! Dit schreeuwde om een harde en genadeloze ‘aksie’!

Die actie heette ‘Zuipen voor Chili’ en vond plaats in een grote tent in een provinciestad, ik geloof Nijmegen. Dat het een daverend succes was, mag blijken uit het feit dat ik de volgende dag geen flauw idee had waar ik precies geweest was. Ik weet alleen nog dat de trein terug naar huis ontzettend bonkte. Elke biels dreunde door tot in het epicentrum van mijn revolutionaire gedachten. En dat deed zeer. Maar ach, je moest iets over hebben voor de goede zaak, nietwaar? Je was strijder of je was het niet.

Intussen zijn we zo’n veertig jaar verder. De wereld is zijn wilde haren kwijt en de beschaving heeft overal om ons heen meedogenloos toegeslagen. ‘Zuipen voor Chili’ heet nu ‘Soirée de Beaujolais’ en is geëvolueerd tot een keurige jasje-dasjebijeenkomst in De Bussel. Maar het concept is hetzelfde: een zaal vol liefhebbers laaft zich aan alcoholhoudende lekkernijen en de opbrengst gaat naar een goed doel. IJzersterke formule!

In Oosterhout konden de gasten zich bovendien uitleven op een ‘zevengangenmenu bereid door topkoks’. Goed, in 1973 was ons zevengangenmenu bereid door topbróuwers, maar de parallellen zijn duidelijk. Toen, in het voorportaal van onze beschaving, en nu, op de toppen van de exclusiviteit, zijn de mensen kennelijk geen steek veranderd. Iedereen is bereid zijn steentje bij te dragen aan de goede zaak, zolang hij er zelf ook maar beter van wordt. Toen: het besef dat een stevige kater ook iets was om trots op te zijn. Nu: de zekerheid dat je onder allemaal vrinden bent, zodat het tussen de versnaperingen door nog even prettig zakendoen is.

De avond in De Bussel werd volgens de krant gepresenteerd door BN’er Mariëlle Bastiaansen. Omdat ik nog nooit van het goede mens gehoord had, heb ik ‘BN’er’ even opgezocht. Dat betekent toch echt ‘Bekende Nederlander’, dus het lag aan mij. Maar waar die Oosterhoutse ondernemers rechtstreekse afstammelingen zijn van een communistische biertent uit 1973, is die mevrouw Bastiaansen in geen enkel opzicht een erfgenaam van onze Chiliactie. Hadden ze toch beter Tanja Nijmeijer uit kunnen nodigen.