Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Een cultureel boemeltje  |

29 september 2012

 

 

Dat hele idee van die Culturele Hoofdstad is nu dus definitief van de baan. Terwijl Maastricht en Utrecht hun stinkende best lopen te doen met allerlei kunstzinnige en toch mooie ideeën, gooien de Brabantse steden nu echt de handdoek in de ring. Ach, het was natuurlijk ook best wel een mal idee. Vijf Brabantse steden die net doen alsof ze er eentje zijn. Daar trappen die Europese subsidieverstrekkers wel in, dachten ze heel naïef. Verkeerd gedacht. Regel één van het culturele handvest van de Europese hoofdsteden luidt immers: een hoofdstad is een stad en dat zijn er geen vijf.

En toen begon het gedonder. Eerst wilde Den Bosch wel, toen Eindhoven. De rest van Brabant hoefde alleen nog maar te dokken. In Tilburg besloten ze meteen om nog wat te wachten met geld overmaken. 10 miljoen Tilburgse euro’s voor Eindhoven vonden daar wel erg dik betaald.

Een mooi moment om even gas terug te nemen, zou je denken. Maar nee hoor. Brabant 2018 heet nu Eindhoven 2018 (de sterkste wint, ook in de kunst) en de trein boemelt verder. Als een door zijn remmen geschoten slak, op zijn dooie akkertje. Zo heeft de onderkoning van Brabant, Wim van de Donk, van de week maar weer eens vijf M-bassadors geïnstalleerd.

Vijf wat? Vijf middelbare scholieren uit heel Brabant die zich het komend jaar mogen inzetten voor Eindhoven 2018. Als ambassadeur (want zo schrijf je dat).

Eveline uit Helmond zei na afloop: ‘Innovatie in cultuur is beslist iets wat jongeren aanspreekt. Door bijvoorbeeld beleving van geur, kleur en geluid toe te voegen in een museum wordt het voor ons pas echt spannend.’ Wat een mooie, lieve, onwerkbare gedachte. Alsof Van Goghs Zonnebloemen er iets bij winnen als er een busje Airwick-spray naast hangt. Om over het gesmak van de Aardappeleters maar te zwijgen. Da’s misschien voor Helmond heel herkenbaar, maar andere mensen willen toch ook een beetje van kunst kunnen genieten.

Emily uit Rijen liet vervolgens in deze krant optekenen dat zingen en stappen wat haar betreft ook cultuur zijn. Net als shoppen en facebooken, stel ik me zo voor. Het grote probleem voor Eindhoven 2018 is dat Emily nog gelijk heeft ook.

Dus als straks de eindstrijd in Brussel gestreden wordt, moeten de Brabantse kroegen het opnemen tegen het Utrechtse Catharijneconvent en het Bonefanten uit Maastricht. Zeg maar Guus Meeuwis tegen Pieter Brueghel en de Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop – een gevecht dat alleen in Brabant spannend gevonden wordt.

Nee, de wedstrijd om Europa is verloren. Eindhoven mag blij zijn als het straks Culturele Hoofdstad van Brabant wordt. Met een feestje van Guus Meeuwis in het PSV-stadion om de rest van de provincie te bedanken voor de zo royaal afgestane miljoenen.