Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Een vreemde hobby  |

5 augustus 2012

 

Weet u nog wie Syd Barrett was? Als het antwoord op deze vraag “ja” luidt, dan bent u niet meer van de jongsten. Want hoewel Barrett pas in 2006 overleed, hield zijn bekendheid al in 1968 op. Toen werd hij door de overige bandleden zijn groepje Pink Floyd uitgebonjourd, omdat hij door bovenmatige drugsconsumptie vaker niet dan wel kwam opdagen. Daarna heeft hij nog wat als gitarist doorgemodderd, totdat hij zich, niet onverdienstelijk, op de beeldende kunst stortte en een teruggetrokken leven ging leiden. Hij wordt niettemin door kenners alom als een genie beschouwd.

Dat laatste kan ik beamen, al moet ik eerlijk toegeven dat ik maar twee liedjes van hem ken. Maar die horen dan ook meteen tot het mooiste dat de Engelse popmuziek heeft voortgebracht. See Emily play en Arnold Layne.

Dit stuk gaat over dat laatste liedje. Kent u de eerste regel nog? Als ook het antwoord op deze vraag “ja” is, dan is wederom het bejaardenhuis niet ver meer. “Arnold Layne had a strange hobby” en eerlijk is eerlijk, zo beginnen niet veel popliedjes. Beetje apart wel. Misschien komt daar mijn voorliefde voor mensen met rare hobby’s vandaan. Want ach, postzegels verzamelen kunnen we allemaal.

Dezer dagen kom ik trouwens volop aan mijn trekken. Want er komt me toch een idiote verzameling hobbyisten langs op tv! En dan bedoel ik niet eens al die mensen die zo nodig sterker of sneller willen zijn dan hun medemens. Dat snap ik nog wel. Ik heb zelf ook mijn Olympische dromen gekend. Nee, er zijn veel vreemdere gevallen. Chinezen en Koreanen die alles uit de kast halen om een badmintonwedstrijd te verliezen, bijvoorbeeld. En die dat nog op hun gemak voor anderhalf miljard televisiekijkers staan te demonstreren ook!

Maar ook dichter bij huis heb je van die randgevallen. In Made is een man beboet die zijn paarden en schapen op een stuk grond vol scherpe voorwerpen liet rondlopen. De krant noemde hem een hobbyboer, maar ik dacht meteen: wat voor hobby heeft zo’n man dan? ‘Iets met dieren’? Een kennis van mij vroeg ooit eens aan een beginnende pabostudent wat hij precies wilde. ‘Iets met kinderen,’ antwoordde de jongen argeloos. Waarop mijn kennis hem uitlegde dat dat nou precies was wat pedo’s en pitbulls ook wilden. Als motivatie is ‘iets met kinderen’ of ‘iets met dieren’ natuurlijk niet zo heel sterk. Dan kun je inderdaad beter ‘iets met postzegels’ gaan doen. Een stuk minder gevaarlijk.

Weet u trouwens nog wat die vreemde hobby van Arnold Layne was? Hij pikte kleren van andermans waslijn en ging daarin rond paraderen. Ook heel ongevaarlijk. Maar hij draaide aan het eind van het liedje wel de bak in.