Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Het reuzenrad van Rijen  |

26 mei 2012

 

 

De Gilze-Rijense burgemeesterskamer een duiventil noemen is een slechte vergelijking. Veel te veel vliegbewegingen. Een bijenkorf komt meer in de buurt. Het is daar in dat gemeentehuis een komen en gaan van burgemeesters. Nou Boelhouwer weer. De vijfde in anderhalf jaar. Of eigenlijk de vierde, want hij was ook al de tweede. Snapt u het nog? Ach, laat ook maar.

Er ligt voor de nieuwe bijenkoningin in ieder geval één heel mooie klus klaar: het invoeren van de koopzondag. Want met koopzondagen gaat het in Gilze-Rijen hetzelfde als met burgemeesters. Net als je er aan gewend bent, zijn ze weer weg.

Het is nog steeds een groot raadsel waarom een gemeenteraad eerst op goede gronden de koopzondag bedenkt, om die een half jaar later weer op goede gronden af te schaffen. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over dezélfde gemeenteraad. 21 mensen waarvan er in de tussentijd niet ééntje vervangen is.

Natuurlijk, het allereerste idee was een beetje mal. Als je Gilze en Rijen aanmerkt als twee belangrijke toeristische centra, dan ben je nog niet vaak buiten de gemeentegrens geweest. Iedereen voelde op zijn klompen aan dat die anderhalve toerist er toch wat met zijn haren bijgesleept was. Het ging natuurlijk om die koopzondag. De grootgrutter wilde op zondag wel wat blikken soep verkopen en de spijkerbroekenboer een spijkerbroek. En de brave burgers van Rijen en van Gilze maakten daar graag gebruik van. Niks aan de hand dus, al bleef dat schamele toerisme natuurlijk wel een zwakke schakel in het geheel.

Maar nu niet meer. Er is een oplossing en die komt uit… Tilburg. Wie Tilburg zegt, denkt aan vergane industrie, belabberde stedenbouw en een onverstaanbaar dialect. En niet aan toerisme. Goed, er staat een beetje grote kermis in juli, maar daarna is die hele stad uitgestorven. Ga er voor de aardigheid zo begin augustus maar eens heen. Er heerst dan een totale leegte. Zelfs de Tilburgers hebben massaal hun heil in aangenamer oorden gezocht, laat staan dat er een toerist ronddwaalt.

En toch is het er iedere zondag koopzondag. Omdat de Bezwaarschriftencommissie officieel heeft vastgesteld dat toeristische trekpleisters van buiten de gemeente ook meetellen. Het ei van Columbus! Dát hadden ze in Gilze-Rijen moeten bedenken! Natuurlijk is dat een ontzettend toeristische gemeente. Want niet alleen hebben ze er bossen en een paar campings, maar ook de Antwerpse zoo en de Euromast liggen binnen handbereik. En het Rijksmuseum is maar anderhalf uur treinen. En als je om acht uur van huis gaat, zit je tegenwoordig om half elf in dat grote reuzenrad in Londen. Mede dankzij een uur tijdsverschil, maar toch.

Nee, met dat toerisme zit het in Gilze-Rijen wel snor. Dus rap die winkels open.