Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Susteam  |

28 april 2012

 

 

Een half jaar geleden was ik per ongeluk een weekendje in Rome, dus vooruit, ook de Sixtijnse Kapel maar eens bezocht. Dat viel tegen. De beroemde plafondschildering van Michelangelo is zelfs op een prentbriefkaart nog beter te zien. Want wat is die kapel hoog en dus dat schilderij klein. En dan was Michelangelo nog niet eens de grootste domper op de feestvreugde. Dat waren vooral die tweeduizend andere toeristen die tegelijk met mij daar naar binnen gestouwd werden. Leuk, zo’n middagje cultuur snuiven, maar ik snoof toch vooral het okselzweet van een stel belendende Duitsers.

Maar het allerirritantst waren de susteams. Ik leg het uit. Die tweeduizend toeristen stonden opeengepakt in een van de beroemdste musea van de stad. Tenminste, dat dachten ze. De suppoosten daarentegen, bewaakten een kapel. Een heiligdom. Waarvan zij vonden dat het er stil moest zijn. Maar tweeduizend toeristen zijn natuurlijk helemaal niet stil. Die roezemoezen, wijzen, kletsen, lachen soms zelfs even. Hetgeen de suppoosten noopte het geluid van tijd tot tijd krachtig te overstemmen met een niet echt onberispelijk ‘Silence please!’ of met een vlijmscherp snerpend ‘Sssst!’ Het maakte het kunstgenot er niet groter op.

Vooral niet toen ik merkte dat zich onder het publiek ook nog een stel kleine, niet-geüniformeerde, Italiaanse verklikkertjes bevond. Die niet alleen ‘Sssst!’ riepen. Maar ook een oude man betrapten op het maken van foto’s met zijn mobiele telefoon. Dat doen toeristen namelijk. De kleine gluipertjes traden niet zelf op, maar wezen de schuldige lafhartig van veilige afstand aan, zodat een paar beren in uniform hem hardhandig uit het heiligdom konden verwijderen. Hoe zeg je ‘Stasi’ in het Italiaans?

Morgenavond kun je in Oosterhout ook zomaar een susteam tegen het lijf lopen. Benieuwd hoe het daar werkt. Loop ik dan bijvoorbeeld net iets te geestdriftig ‘Leve de Koningin!’ te roepen en komt er dan eentje naast me staan met een duidelijk gearticuleerd ‘Sssst’? Of ik maak een foto van de oranjekudde en dan wijst er ineens zo’n klein, stiekem, verraderlijk vingertje: ‘Hij heeft het gedaan!’

Waarop de Jongens van Herman de Wit eventjes met gepast geweld orde op zaken komen stellen. Zijn ze goed in.

Of kies ik wederom eieren voor mijn geld en ga ik helemáál niet naar Oosterhout met Koninginnenacht? Da’s misschien wel het verstandigst – dus dat zouden meer mensen moeten doen, met een mooie, lege binnenstad als gevolg. Zodat volgende week dinsdag de plaatselijke veldwachterij trots kan meedelen: ‘Geen wanklank te horen in het Koninginneweekeinde. We hebben de zaak helemaal platgesust.’

En dan geeft de burgemeester de opperveldwachter een schouderklopje. En draagt hem misschien ook nog wel voor voor een lintje.