Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

De groeibriljant van Brabant  |

3 maart 2012

 

 

Van de week riep de redactie alle lezers op om iets verstandigs te zeggen over de crisis in de Oosterhoutse PvdA. Elders in deze krant kunt u een ongetwijfeld fraaie bloemlezing vinden. Ik heb zelf ook nog even een reactie overwogen. We leven tenslotte in een reactiedemocratie, las ik afgelopen weekeinde in een landelijk dagblad. Ik twitter dus ik besta. Ik vrees dat dat in mijn geval maar één ding kan betekenen: ik besta blijkbaar helemaal niet. En ik kan niet eens zeggen dat dat als een schok komt. Een paar jaar geleden kwam ik bij ons op het werk toevallig mijn baas weer eens tegen. “Jan?” sprak de man verbaasd. “Maar jij was toch met pensioen?” Hij was geloof ik nog nét niet op weg naar de bloemist voor een leuk bloemetje voor bij mijn crematie. Maar echt bestaan, dat deed ik toch ook niet meer.

Maar goed, een reactie op de malheur bij de Oosterhoutse socialisten dus. Ik heb er heus even over nagedacht. Maar ik doe het niet. Want wat moet je nog zeggen van een club waarin Lutz Jacobi zich opwerpt als de nieuwe roerganger? Natuurlijk, Lutz is kansloos – maar ze bestáát blijkbaar. Zij wel.

Er is bovendien groter nieuws. Want ik woon kennelijk in zo ongeveer de laatste Brabantse gemeente waar nog wat groei in zit. Dat is weliswaar de prognose van onze eigen wethouder, maar ik trekt me er toch aan op, merk ik. Ik weet immers als geen ander: stilstand is achteruitgang. Groei moet er zijn! Economische groei, sociale groei, bevolkingsgroei en intellectuele groei. Nou heb ik zelf aan de bevolkingsgroei van Gilze niet zo bijster veel bijgedragen, gezien het feit dat mijn kinderen het dorp al jaren geleden aan de zorg van hun ouders hebben overgelaten. Maar ik doe wel mijn best om dan in ieder geval sociaal en intellectueel een beetje bij te blijven. Ik denk en ik praat dat het een lieve lust is. En niet noodzakelijk in die volgorde.

De politieke partijen van Gilze-Rijen reageerden intussen niet echt verrassend op de gemeentelijke toekomst. De lokale partij Kern ’75 wil graag nieuwe inwoners van buiten aantrekken, iets wat de PvdA weer absoluut níet ziet zitten. Bang als ze zijn dat Lutz Jacobi naar Rijen wil verhuizen. Het CDA wil dat er in het buitengebied alleen nog maar boeren mogen wonen (ze zeggen het mooier, maar dat bedoelen ze wel) en van een andere lokale partij, Gemeentebelang, mag het stedelijk karakter van Rijen wel wat versterkt worden.

Het wát?

Soms lees je per ongeluk iets wat er helemaal niet staat. Maar dit staat er echt. Het stedelijk karakter van Rijen versterken. Hoe dat moet? Om te beginnen door minder kunst op straat. Waarmee Gemeentebelang voor het eerst sinds lange tijd weer eens een standpunt verkondigt dat ik begrijp. Maar mijn stem winnen ze er niet mee.