Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Nostradamus in Drimmelen  |

28 januari 2012

 

 

Wat weten ze in Drimmelen dat ik niet weet? Welke ziener ten gemeentehuize heeft de rampen voorspeld die over het dorp gaan komen? Waarom verstrekken de Drimmelse supermarkten noodpakketten? Heeft de plaatselijke ambtenarij er zijn Nostradamus nog eens op nageslagen? Hangt de in december definitief aflopende Mayakalender prominent op de college-wc?

Ik merk dat ik er een tikje nerveus van word. Natuurlijk, hier bij ons is er niks aan de hand. Ik heb tenminste nog niet van overheidswege vernomen dat er gevaar dreigt. Maar misschien zit ons Gilze-Rijense college wel niet op te letten. Hebben ze het te druk met het voortdurend inwerken van nieuwe burgemeesters. Aan welke rampen staan wij bloot?

Ik heb geen idee. Maar ik heb gisteren toch maar even dat noodpakket van Drimmelen uitgeprint. Je weet tenslotte maar nooit.

Het pakketje zelf leidde vervolgens wel weer tot enige vrolijkheid. Alleen het begin al. De lijst op de gemeentesite maakt gewag van een ‘radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender’. De rampenzender? Dat moet Radio Oranje Nationaal zijn. Waar op het moment dat u dit leest ‘Loop me niet voorbij’ van Lucas en Gea wordt gedraaid. En op elk ander moment trouwens ook. Het nummer komt volgens de playlist maar liefst 26 keer langs.

Het volgende item in het noodpakket: ‘batterijen’. Ja, voor die radio natuurlijk. Hoe simpel denken ze dat Drimmelaars zijn? Het doet mij een beetje denken aan die hoogbejaarde mop over een man die zich vrijwillig een maand eenzaam laat opsluiten. Enige voorwaarde is dat hij tien sloffen sigaretten mee krijgt. Als na een maand de deur van de isoleercel weer open gaat, zit daar een helemaal krankzinnig geworden hoopje ellende dat sméékt om een vuurtje.

Qua consumptie raadt de gemeente de Drimmelaars aan om ‘een voorraad houdbaar eten’ en ‘enkele flessen water’ in te slaan. Bij voorkeur aan te schaffen bij een van de deelnemende supermarkten, vermoed ik. Ik heb er bij ons thuis de kastjes eens op nagekeken en ik kom op een totaal van drie blikjes vis, twee potten pindakaas, één potje olijven en een fles spa. Dat lijkt niet veel. Maar ik heb van de andere kant ook geen flauw idee hoe lang Drimmelen die ramp wil laten duren. Ik heb geen zin om nog maanden sardientjes te eten na een rampje van anderhalf uur.

Misschien kan de slechtnieuwsambtenaar nog eens goed naar al die boze voorspellingen kijken. Ik ben zelf niet zo thuis in de profetieën van allerlei duistere types uit het verleden. Maar het lijkt mij dat een beetje profeet niet alleen het begin van de ellende weet te voorspellen, maar ook zicht heeft op het eind ervan.

Mijn vraag aan Nostradamus: hoe ver komt Drimmelen met twee potten pindakaas?