Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Komkommertijd in Oliebollenland  |

31 december 2011

 

 

De Michelingidsmannetjes van de oliebollentest hebben gesproken: de beste oliebol van 2011 komt uit de gebakkraam van Richard Visser uit Rotterdam! Het Algemeen Dagblad heeft die test ooit verzonnen om met de krant een beetje leuk de komkommertijd van het kerstreces door te komen. En nu opent het Radio 1-journaal ermee, wordt het televisienieuws er door beheerst en verschijnen er dolgelukkige en diep teleurgestelde banketbakkers in praatprogramma’s.

En BN De Stem pakt uit met een meer dan paginagroot artikel over een regionale bakker die in de moordende concurrentiestrijd slechts zevende is geworden. Het is een gelukkig land waar de kwaliteit van de oliebol even wereldnieuws is. Die Madese oliebollenbakker blijkt trouwens ook met grote regelmaat het beste worstenbroodje van Brabant te bakken. Zou die man nog ooit aan een halfje bruin toekomen?

Mijn eigen hofleverancier is weer eens niet getest. Zodat het plaatselijke nieuws ook niet door de oliebol wordt overschaduwd. Wat bij ons breaking news is? Toeristische koopzondagen in een dorp zonder toerisme, en een man een en paard die samen honderd jaar zijn – ook niet niks! En ook de omliggende dorpen sluiten het jaar in zeer betrekkelijke rampspoed af. Een inwoner van Waalwijk is gewond geraakt bij het afsteken van ongetwijfeld illegaal vuurwerk. De krant: ‘hij is meegenomen naar het ziekenhuis, waar de functies van zijn hand nog bleken te werken’. Als dat alles is, is hij er bar slecht aan toe. Vrees ik.

En in Oosterhout mag de wijk Oosterheide zich verheugen in een bovengemiddelde belangstelling van het Gilde van Sint-Nicolaas. (De goedheiligman is naast enkele tientallen andere nevenfuncties inderdaad ook de patroonheilige van de dieven.) Maar Oosterheide leek mij nou bij uitstek een buurt waar je liever úit dan ín zou willen breken.

Trouwens, ook op cultureel gebied blijft de Oosterhouters weinig bespaard. Op oudjaar is daar weer de traditionele wandeling voor de wereldvrede: een paar uur kuieren met meditatie toe. Tussendoor is er ‘gelegenheid om de zelf meegebrachte lunch te nuttigen’. Kan het treuriger? Wel zeker, wat dacht u van het dreigende optreden van non-cabaretière Paulien Cornelissen in De Bussel?

En intussen maakt de rest van de wereld zich zorgen over nieuwe aardbevingen in Nieuw-Zeeland, geweld in Syrië, moorden in zuidoost Turkije, volstrekt achterlijke fundamentalisten in Jeruzalem en vulkaanuitbarstingen in Congo en Indonesië. O ja, en Amerika stoort zich vreselijk aan het grote aantal ‘dure natuurrampen’ van de laatste jaren. Lastig inderdaad, al die ellende die zich niet aan de begroting houdt.

Nee, de wereld is één groot rampgebied en hulp is dringend geboden. Nederland stuurt oliebollen.