Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

De linkse hobby's van de Sint  |

19 november 2011

 

 

Een misverstand is gauw geboren. Vorige week zaterdagavond lag ik als altijd op de bank te zappen, toen mijn lief plotseling van achter haar computertje riep: ‘De Belgische koning is afgetreden!’ En omdat zij degene is die bij ons het nieuws bijhoudt, geloofde ik haar meteen. Ik was ontsteld. Natuurlijk wist ik dat het bij de zuiderburen allemaal niet zo soepeltjes liep met die formatie en zo, maar dat de koning het bijltje erbij neer zou gooien, nee, daar stond ik toch wel van te kijken. Mijn eerste gedachten gingen uit naar een zwager en een neef die beiden met hun deel van de familie naar België zijn uitgeweken. Die hadden al bijna twee jaar geen regering en nou moesten ze ook nog zonder regerend vorst door het leven. Hoeveel ellende kan een mens hebben.

Mijn lief sloeg mijn ontreddering een ogenblik geamuseerd gade en informeerde toen voorzichtig naar de reden van mijn onrust. Het zat er toch de hele week al aan te komen? Ik schudde niet begrijpend het hoofd. De Belgische koning? Zij schoot in de lach. Want zij had toch heus ‘Berlusconi’ gezegd.

Zo zie je maar.

Een ander misverstand is het jaarlijks terugkerende pietenprotest. Slecht ingevoerde lieden maken er een traditie van om in Zwarte Piet een geknechte negerslaaf te herkennen. En daarom zou Piet weg moeten. Vinden zij. Ik begrijp daar om twee redenen helemaal niets van. Want ten eerste deugt de redenering niet. Zwarte Piet is een duivel, geen neger. Als je dan gaat roepen dat ie dat wel is en dat hij daarom maar weg moet, maak je je schuldig aan PVV-achtige misleiding: Piet moet weg omdat de aanklagers niet weten waar het over gaat. Maar zelfs als ze wel gelijk hadden, is het raar. Want als Sinterklaas werkelijk een machtige blanke is die arme zwartjes uitbuit, dan moet die slechte goedheiligman toch weg? En niet Piet.

Trouwens, over Sinterklaas gesproken: vanavond wordt in de Oosterhoutse Antoniuskerk de Saint Nicolas Cantata van Benjamin Britten uitgevoerd. Da’s een magnifiek muziekstuk voor koor en orkest waarmee Oosterhout weer even op de culturele kaart staat. Hulde derhalve! Maar bij al die arme patriotten die vóór Sinterklaas zijn en tégen cultuur slaat de verwarring nu flink toe. Wat moeten zij vanavond? Gewoon gaan? Maar dan zitten ze bij een linkse hobby. Niet gaan dan? Ha, en Sinterklaas zeker overlaten aan die verfoeide, theedrinkende multiculti-elite! Toch maar gaan dus? Maar dan…

Ja, het zijn verwarrende tijden. Iedereen loopt als een verdwaalde piet door zijn eigen stoomboot en rotzooit maar wat aan. Ik heb er zelf ook last van, maar gelukkig heb ik een baken waar ik op kan varen. Inderdaad: mijn lief. Want zonder haar had België intussen toch mooi al een week zonder koning gezeten.