Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Twee vrouwen  |

1 oktober 2011

 

Van de week hebben twee Amerikaanse vrouwen onze streek bezocht. Allebei van middelbare leeftijd, goed geconserveerd, smaakvol gekleed, voorzien van een vlotte babbel en met zo’n microfoon die uit hun hoofd groeit. Belangrijk verschil: de een had een nogal pessimistisch verhaal en de ander was een onverbeterlijke optimist.

Nou ben ik over het algemeen niet een erg somber gestemd mens. Maar toch sprak die eerste mevrouw mij wel wat meer aan. Haar naam was Sherry Turkle en zij kwam ons uitleggen hoe asociaal de sociale media zijn. Twitter, Facebook, Hyves en (kom, laten we niet te flauw doen) het héle internet is er vooral op gericht om van verstandige mensen simpele zielen te maken. Mensen die geen krant meer lezen, laat staan dat ze zich nog verdiepen in de genuanceerde problematiek van onze steeds complexere wereld.

Je ziet het al bij onze politici. Van Maxime Verhagen (Den Haag) tot Wethouder Willem (Gilze-Rijen) lopen ze voortdurend te bewijzen dat je je beleid makkelijk in zes woorden de wereld in kunt twitteren. Zo moeilijk is de politiek immers niet. Anderen (Rutte, Wilders) leren daar weer van en praten zelfs alleen nog maar in tweets. Sherry Turkle (hoogleraar aan een gerenommeerde Amerikaanse universiteit, dus niet de eerste de beste) vindt dit zorgelijk. En ik kan daar wel in komen.

De andere vrouw was Brandon Bays. Die kwam een kerk vol Oosterhouters de weg wijzen over het spirituele pad der genezing. Zelf heeft ze twintig jaar geleden een joekel van een tumor uit haar buik weggedacht, en sindsdien verkondigt ze haar boodschap van hoop en genezing, van hebzucht en volksverlakkerij aan wie het maar horen (en betalen) wil. Zelden is een verzonnen gezwel zo rendabel geweest.

Mevrouw Bays hield haar sessie (dergelijke mensen houden niet gewoon een praatje, het is altijd op zijn minst een sessie) ter gelegenheid van de nieuwe themamaand van ‘Thomas Oosterhout’ over wonderbaarlijke genezingen.

Nou heb ik mezelf van kindsbeen af altijd wel een beetje aangetrokken gevoeld door die Thomas. Want was dat niet die apostel van eerst zien en dan geloven? Nou, dat had ik dus ook. Al vanaf de dag dat mijn ouders met de waarheid omtrent Sinterklaas op de proppen kwamen (ik was toen zeventien), heb ik me voorgenomen om nooit meer iets voetstoots aan te nemen. Harde bewijzen zou ik voortaan eisen! Net als Thomas. Die je toch ook eerder als patroon van gedegen wetenschappelijk onderzoek zou verwachten, dan van ‘de reis naar binnen en het vrijmaken van verstopte emoties’ om Thomas Oosterhout zelf maar eens te citeren.

Ik weet niet of Brandon Bays ook twittert. Maar het zou me niks verbazen. Haar sessies zijn in ieder geval wel in één tweet samen te vatten: ‘Betaal nu, genees later #SylviaMillecam’.