Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

De Toerist van Rijen  |

10 september 2011

 

In de jaren zestig was mijn vader secretaris-penningmeester van een Rijense automobielclub die ‘De Toerist’ heette. Ik weet nog dat hij zich voor het vervullen van die belangrijke functie een heuse schrijfmachine aanschafte. Het was een klein plat dingetje in een grijze kunststof koffer. Het toetsenbord had een apart tekentje voor de ƒ van gulden. Makkelijk voor de rekeningen. Ik heb er ooit nog eens een scriptie op geschreven. Maar het apparaat is inmiddels met de vuilnisman mee. Slachtoffer van de eerste generatie laptops. Tja.

Ook met die automobielclub is het niet goed afgelopen. Hij is op enig moment een zachte dood gestorven. Waarschijnlijk wegens een chronisch gebrek aan belangstelling. Maar toch leeft die vereniging in mijn dierbare herinnering voort als de enige instantie die ooit de woorden “Toerist” en “Rijen” serieus in één en dezelfde zin durfde te gebruiken. Want laten we eerlijk zijn, het dorp is nog steeds niet helemaal over de eervolle vermelding van dr. Leo van Egeraat heen. De presentator van het populaire reisprogramma Op reis met dr. L. van Egeraat (VARA 1958) noemde Rijen ooit ‘het lelijkste dorp van Brabant’. Hij had ook ‘van Nederland’ kunnen zeggen, maar de doctor was een schappelijk mens.

We zijn intussen 53 jaar verder en heel, heel voorzichtig durft de gemeenteraad nu onder des doctors vleugels uit te komen. Beetje schuw kijken ze naar links en naar rechts en dan ineens: Hopla! vliegt het hoge woord eruit.

U en ik zouden het niet meteen zeggen, maar de raad heeft het echt geacclameerd: Gilze-Rijen is een toeristische gemeente! Amsterdam en Rotterdam zien nerveus de concurrentie tegemoet. Middelburg, Vlissingen, Utrecht en Maastricht zíjn geeneens toeristische gemeenten en kunnen hun ambities nou helemaal wel vergeten!

Wat is er gebeurd? Is gans de gemeenteraad het slachtoffer geworden van een vervelende steekmug met gif dat hallucinaties opwekt? Ik vrees het. Het is anders immers niet te verklaren waarom historische steden vol kunst en vertier als Maastricht en Middelburg geen toeristische gemeente zijn en Gilze-Rijen wel. Volgens de eigen gemeenteraad althans.

Ach ja, het gaat natuurlijk alleen maar om de koopzondag. In een toeristische gemeente is het immers elke zondag kopen-kopen-koopzondag. En dat willen ze in Rijen wel. Tenminste, zo leert navraag, dat willen de drie supermarkten wel.

Zodat toeristendoctor Leo van Egeraat postuum opnieuw alle gelijk van de wereld krijgt. Want wat hebben we straks? Een toeristische gemeente, waar de toerist (ik durf in Rijen het woord nog steeds niet in het meervoud te gebruiken, dat wekt maar verwachtingen) zich vergaapt aan maar liefst drie open supermarkten.

Ik hoop dat ik me zorgen maak om niks en dat er ergens nog een hogere instantie bestaat die Gilze-Rijen voor dit onbetaalbare gezichtsverlies zal behoeden. Maar ik vrees het ergste.

(Weet u trouwens wat pas een toeristisch dorp is? Domburg. Daar zijn iedere zondag alle winkels open. Behalve de supermarkt.)