Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


Een feestje in het park  |

23 juli 2011

 

Terwijl u in de stromende regen op zoek was naar het Schiedams schoolbuitenhuis in de Oosterhoutse bossen, of een nat pak trotseerde voor het gesloten hek van het mysterieuze Glorieuxpark in Dongen, liepen mijn lief en ik te verregenen in St. Jamesí Park in Londen en voelden we het water onze schoenen inlopen voor de gesloten poort van Buckingham Palace. Ook nat, maar toch wel van een iets andere orde. Als ik tenminste zo onbescheiden mag zijn. Want zonder het school- en het broederhuis te willen onderschatten, was het hier in Engeland toch wel een feest. Een tuinfeest, om precies te zijn.

Uitgerekend op de dag dat wij hier liepen, hield de Britse queen haar jaarlijkse garden party. Nee, wij waren niet uitgenodigd, maar dat mocht de pret niet drukken. Om te beginnen waren er een paar duizend Britten wel uitgenodigd, dus zo exclusief was het nou ook weer niet. Er stond een hele queue genodigden voor de hekken gespannen te wachten tot ze eindelijk naar binnen mochten. Daar wŪl je niet eens tussen staan of wel?

Maar het mooiste was dat al die genodigden (die volgens de kranten toch heus uit alle lagen van de bevolking kwamen) zich allemaal tamelijk uniform hadden uitgedost. Dat wil zeggen dat ze er allemaal uitzagen alsof ze zo uit een Engels kostuumdrama kwamen gestapt. De heren in van die grijze slipjassen die bij ons de kraaien bij een begrafenis dragen, en de dames in ít lang. Bij de Londense kledingverhuurbedrijven was geen pak meer te krijgen. Het grappigst waren de hoedjes. Vermenigvuldig de belachelijke hoofddeksels van onze Kamerleden op Prinsjesdag met je ergste fantasieŽn over hoe het er bij de paardenraces uitziet, dan kom je in de buurt. Een beetje. De meeste hoedjes zijn beplant met veren: struisvogelveren, pauwenveren, onbestemde veren. Waarschijnlijk waren ook alle feestartikelenwinkels uitverkocht. En al die hoedjes stonden daar in de stromende regen te wachten tot ze naar binnen mochten! Moet ik nog uittekenen hoe een verzopen verenhoedje er uitziet? Laat ik volstaan met te zeggen dat een natte kat daarnaast nog vitaliteit en karakter uitstraalt.

Wij (spijkerbroek, regenjas, degelijke Hollandse paraplu) hebben het allemaal even aangezien. En we hebben ons kostelijk vermaakt. Vooral omdat al die party-gangers na vijf screenings door de politie natuurlijk niet echt naar binnen mochten, maar keurig de tuin in werden geloodst. Weer of geen weer, het blijft een garden party.

Toen we die hele toestand zoín kwartiertje hadden aanschouwd, zijn we weer op ons gemak de stad ingekuierd. Wat boeken gekocht bij Foyles en een real ale gedronken in een pub bij Leiscester Square. Ook al van die vakantiedingetjes die je in Oosterhout en Dongen niet hebt.