Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


 

Vrijstaat Gilze  |

2 juli 2011

 

Vijf jaar geleden maakte de overheid een einde aan een anarchistische vrijstaat in de bossen bij Gilze. Een stuk of twintig inwoners telde die ‘staat’. Kunstenaars natuurlijk. Maar ook andere mensen met wie de gewone wereld weinig compassie had. Als ik de Gilse dorpsgeschiedenis een beetje zou willen opblazen, dan zou ik kunnen zeggen dat wij hier vijf jaar vóórliepen op het huidige kabinetsbeleid. ‘Als het in Gilze kan, dan kan het in de rest van Nederland ook,’ moeten Rutte, Verhagen en Wilders afgelopen zomer gedacht hebben. Want vrijheid is een groot goed, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Het is daarom voor de toekomst van Nederland wel interessant om de ontwikkelingen in Gilze-Rijen goed in de gaten te houden. Daar gebeurt vandaag, wat over vijf jaar in het hele land de trend is.

Zo werd van de week in het gemeentehuis van Rijen een nieuwe vrijstaat uitgeroepen.

Als ik vroeger bijvoorbeeld de uitrit van mijn schrijversvilla een meter of tien wilde verleggen, dan stonden er tussen droom en daad nog heel wat wetten in de weg. Maar straks niet meer. Want onze vrijheidslievende gemeente gooit het halve vergunningenstelsel overboord. Voor mij is dat wel prettig, zo’n schouderophalende overheid. Want dan kom ik straks met mijn smeekschrift voor die uitrit op het gemeentehuis en dan zeggen ze: ‘Je gaat je gang maar. Interesseert ons wat.’

En er zijn meer voordelen. Een terrasvergunning hoeft straks ook niet meer. Zodat u rustig bij mij in de voortuin een biertje kan komen drinken. Graag zelfs. Want sinds de subsidie voor stukjesschrijvers is afgeschaft, is elke bijverdienste welkom. Waar u dan precies moet zijn? Volg in Gilze gewoon de tientallen reclameborden die naar mijn terras verwijzen. Want ook voor het plaatsen daarvan is binnenkort geen vergunning meer nodig.

Klein minpuntje is natuurlijk dat de nieuwe vrijheden straks niet alleen voor mij gelden, maar voor alle Gilzenaren. Dus dat gaat nog een vrolijke anarchistische boel worden in onze nieuwe Vrijstaat.

De leukste vergunning die verdwijnt is die voor ‘het innemen van gemeentegrond’. Zodat iedereen straks vrijelijk in parken en plantsoenen een huis kan bouwen. Van alle gemakken voorzien, want ook voor kabels en leidingen in de gemeentegrond is dan geen toestemming meer nodig.

En we gaan natuurlijk door. De volgende stappen zijn al in voorbereiding: afschaffen van de verkeersregels en van de hinderlijke verplichting om in winkels en cafés af te rekenen. (Dit geldt natuurlijk niet voor mijn terras.)

Ik hoop voor Marja Heerkens, de nieuwe burgermoeder, dat zij nog niet alle schepen achter zich verbrand heeft. Want aan burgemeesters doen wij straks al helemaal niet meer.