Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


Een echt binnenmens  |

11 juni 2011

 

Ik heb vroeger een leraar Nederlands gehad die niet echt veel van het buitenleven hield. En dat is nog zwak uitgedrukt. Toen iemand van ons op een bloedhete junimiddag eens vroeg of er misschien een raam open mocht, sprak hij de legendarische woorden: ‘Als God had gewild dat wij ons blootstelden aan frisse lucht, dan had hij geen afsluitbare vensters geschapen.’ De man sprak met gezag want hij was, behalve een begenadigd letterkundige, ook ex-priester. Met heel erg de nadruk op ‘ex’. Hij had een vrouw, vier dochters en een privébibliotheek van zo’n 40.000 boeken. Tentamen deed je bij hem thuis, op een lommerrijke plek aan de oever van een ven dat zich in zijn uitgestrekte landschapstuin bevond. Zijn bevallige dochters serveerden bier en fris. Vanaf die middag wist ik dat ik leraar wilde worden.

Mijn eerste carrièremove was: binnenblijven. En binnen, dat kon overal zijn. Thuis, op school, in het café. Ook overgangsgebieden als de tuin of een terras hoorden daarbij. Straten en pleinen vormden een gedoogzone. Echt fout waren bos en hei, en vooral het boerenland.

Leerzame jaren volgden, waarin ik een heel eigen kijk op de aard der dingen ontwikkelde. Melk kwam uit een pak, spinazie uit een blik, erwtjes uit een potje. Wat had de natuur zijn zaakjes toch goed voor elkaar! Prei kwam uit de supermarkt, waarbij de winkelier zich de moeite had getroost om er wat zwart zand aan toe te voegen. Waarom? Vermoedelijk om ons op de noodzaak van goed wassen te wijzen. Bacteriën zie je immers niet zitten, zand wel.

Een enkele keer kwam ik iemand tegen die iets vreemds beweerde. Die had dan bijvoorbeeld wel eens aardappelen uit de grond zien halen, of melk uit een koe. ‘Met eigen ogen,’ voegde zo iemand er voor de zekerheid steevast aan toe. Waarop ik hem het adres van een bevriend opticien toeschoof. Of, als zulke dwaze observaties vaker voorkwamen, dat van een vakkundig psychiater. Nee, om mij voor de gek te houden, moest je vroeger opstaan!

Aanstaande maandag is het weer Open Boerderijdag. U kunt daarvoor onder andere in ’s Gravenmoer terecht. Het thema is ‘Picknicken bij de boer’. Moet u doen. Het schijnt dat je wel je eigen eten mee moet brengen, want dat hebben ze natuurlijk niet op een boerderij. De boer zorgt dan voor picknickkleedjes en zuivelproducten. Dat laatste lijkt me een dreigement. Dat u niet denkt dat u ’s morgens nog gauw even een pak hopjesvla kan gaan kopen bij de buurtsuper. Want alles zal uitverkocht zijn. De boeren hebben groots ingeslagen voor de open dag.