Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


Niet denken maar doen  |

28 mei 2011

 

Soms zijn ze in Den Haag verstandiger dan in Oosterhout. Niet altijd natuurlijk, maar wel als het om sport gaat. Sport is namelijk belangrijk, zo heeft de wetgever verordonneerd. Dus toen het Oosterhoutse college in zijn drang om op alles te bezuinigen wat los en vast zit, met een schuin oog naar de sporthallen keek, riep Den Haag: ‘Ho!’

Toen bij die buurthuizen hoorde je ze niet. En ook de bibliotheken werden tactisch doodgezwegen. Dat was allemaal door socialisten bedachte verkwisting. Maar van de sporthallen moeten ze afblijven, zo was de gedachte.

Ik vind daar wel iets voor te zeggen. De Oosterheidehal bijvoorbeeld, speelt nog een aardig rolletje in mijn persoonlijke geschiedenis. Want hoewel ik het graag voor vrienden en collega’s verborgen houd, heb ik in mijn onbezonnen jaren wel degelijk een balspel beoefend. Ik ben daar niet trots op. (‘En terecht’, hoor ik hen die mij destijds bezig zagen nu mompelen.) En het is ook volstrekt in strijd met het stoffige imago dat ik me niet zonder moeite probeer aan te meten. Maar de feiten liegen er evengoed niet om: ik kwam in de jaren ’80 met betrekkelijk grote regelmaat in de Oosterheidehal.

Afblijven dus. Er is tenslotte al genoeg historisch erfgoed naar de ratsmodee.

Zoals het er nu naar uitziet, is een of ander onderwijswetje de redding voor de sporthallen. Daar staat namelijk in dat overal waar kinderen schoolgaan, een sporthal moet staan. Dus ook in Oosterheide en in Dommelbergen. In mijn tijd gymden wij zomer en winter op een trapveldje en wasten wij ons na afloop met sneeuw en ijs, maar de tijden zijn veranderd. Het moet allemaal overdekt zijn, met matten onder de toestellen tegen pijnlijke valpartijen en voorzien van douches met warm water.

Waar ik in het hele verhaal dan weer wel van opkijk: dat diezelfde verstandige wetgever in al zijn bemoeienis met het opgroeiende en lerende kind, dan geen bibliotheek wil hebben bij die scholen. Of heb ik iets gemist en heeft die ouwe campagne ‘Ik rook niet, ik sport’ intussen een vervolg gekregen, ‘Ik lees niet, ik sport’? Zou zomaar kunnen, want lezen is natuurlijk wel erg slecht voor de ogen en van nadenken kun je vreselijke hoofdpijn krijgen.

Wij hadden vroeger twee uur gym en vier uur Nederlands. En kijk eens wat die scheve verhouding mij heeft opgeleverd. Een bril met min zes en de conditie van een bedlegerige hoogbejaarde. Nee, dan heeft de jeugd van 2011 het beter getroffen met Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra. Geen denkers maar doeners, die over de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling waken.