Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


Publiekstrekker  |

14 mei 2011

 

Oosterhout wil, na de flop met het Huis voor Cultuur, toch nog iets van het Santrijngebied maken. De gedachten gaan uit naar een paar echte publiekstrekkers. Dat riekt wel heel erg naar Nick & Simon. Na hun avonturen in Volendam, Amerika, het vliegtuig, de Efteling (allemaal even smaakvol in beeld gebracht door onze eigen Tros), staat nu dan Oosterhout op het program. ‘Nick & Simon, samen in Santrijn’ gaat de nieuwe televisieshow heten, zo doet een hardnekkig gerucht ten stadhuize de ronde.

Oosterhout zou daar natuurlijk een mooie slag mee slaan. Want de gemeenteraad zit momenteel flink met dat Santrijngebied in haar maag. Snap ik. Het zal je ook maar gebeuren dat je net een prachtig innovatief project op stapel hebt staan, zoals dat Huis voor Cultuur, en dat je het dan moet afblazen. Daar gaat de internationale faam. Weg potentiële plaats op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Adieu eervolle vermelding bij de jaarlijkse architectuurprijzen.

En vaarwel eeuwige roem voor de politici die dat Huis gingen bouwen.

Dat schreeuwt om genoegdoening. Want er ligt daar natuurlijk nog steeds een Santrijngebied te wachten op politieke inspiratie. En die blijkt ver te zoeken.

‘Iets met een publiekstrekker’, luidt daarom de toch wat armetierige boodschap die nu uit het stadhuis komt puffen.

‘Oosterhout zal en moet op de kaart,’ verklaart creatief beleidsambtenaar Dirk-Jan Joligh desgevraagd. ‘En als het niet goedschiks kan, dan maar met Nick & Simon.’ Het klinkt doortastend. Maar als ik vraag hoever de onderhandelingen met het muzikale duo inmiddels gevorderd zijn, geeft hij bedremmeld toe: ‘Ik was van plan om er maandag eens een telefoontje aan te wagen.’

‘Maar dan bestaat er dus een gerede kans dat die Volendamse sterren helemaal niet komen,’ werp ik tegen. Maar nee, dan heb ik Oosterhout toch schromelijk onderschat.

Joligh: ‘Als ze straks kunnen kiezen tussen het GelreDome of het Santrijn, nou, dan zou ik het wel weten.’ Ja, en Nick & Simon ook, vrees ik. Dus vraag ik hem naar mogelijke alternatieven. De 3JS?

Joligh sluit op dit moment helemaal niets uit. ‘Je hoeft bij publiekstrekkers natuurlijk niet alleen aan mensen te denken. Het kan bijvoorbeeld ook een gebouw zijn. Ik noemde daarnet niet voor niets dat GelreDome…’ Hij stokt. Nee, deze droom gaat zelfs een creatief beleidsambtenaar van de gemeente Oosterhout te ver.

Maar dan vermant hij zich. Hij recht de rug en belooft: ‘We gaan in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. Ik heb bijvoorbeeld nog een vrindje bij de H&M. Da’s misschien ook best leuk, zo’n winkel. Toch?