Het leven en de werken

jan-dejong.nl

THUIS  |  ESSAYS  |  500 WOORDEN  |  COLUMNS  |  RECENSIES LTM  | JAN DE JONG OP CUBRA.NL  |  FOTO'S 


Mooie Keetje uit Oosterhout,

'Het Noordbrabantsche meisje'

(Hildebrand: Camera Obscura)

afbeelding: Cubra


Zelf brood bakken  |

7 mei 2011

 

Ik ben een echte broodeter. Voor een lekkere snee waldkorn ben ik altijd te porren. Liefst met iets erop natuurlijk (roomboter met pindakaas!), maar ook het pure spul is niet te versmaden. De man die het brood uitvond mag van mij in een versnelde procedure heilig verklaard worden. De wonderen? Wat dacht u van die miljoenen stokbroden, Zaanse snijders, ciabatta’s en Twents volkoren die iedere dag over de toonbank gaan?

Het maken van zo’n brood is trouwens nog niet zo eenvoudig. Er komen graansoorten bij kijken. En ook gist, meen ik. Beetje boter wellicht. Verder moet er gekneed en gebakken worden, waar ook van alles bij mis kan gaan. En dacht u dat het daarna gedaan was? Nee, ook bij de opslag en de verpakking komt nog een en ander kijken.

Kort samengevat: aan brood bakken waag ik me niet. Maar aan het eten des te meer.

U had het misschien niet meteen door, maar dat laatste is een erg verstandige opmerking van mij. En zo heb ik er meer. Dingen waar ik geen verstand van heb, laat ik met liefde en plezier aan een ander over.

En dát zouden meer mensen moeten doen!

Je zult bijvoorbeeld maar wethouder van Drimmelen zijn en geen verstand van geld hebben (en daar zijn er daar geloof ik wel een stel van). Geeft op zich niks. Als je dan maar goed luistert naar mensen die wel kunnen rekenen. Maar luisteren, nee, daar doen ze in Drimmelen niet zo aan.

Om het de stukjesschrijver niet al te lastig te maken, leverde Mark van Oosterhout daar van de week maar meteen een mooi voorbeeld van. Mark is zo’n Drimmelse wethouder die ambtshalve overal verstand van heeft. Nu ging het over de bibliotheek. Daar wil Mark op bezuinigen. (Niks bijzonders, want door een jarenlang voorbeeldig volgehouden financieel wanbeleid wil Drimmelen nu overal wel op bezuinigen.)

Biebbaas Theo Peeters was vervolgens zo vriendelijk om uit te leggen wat die bezuinigingen in het ergste geval konden betekenen: sluiting van de bibliotheken in Terheijden en Lage Zwaluwe. En dan verwacht je dat Mark van Oosterhout als een goed bestuurder de biebbaas dank zegt voor deze informatie. Daar kan ie tenminste wat mee.

Maar nee, Mark wordt boos. Nou vooruit ‘ontstemd’. Want er is om te beginnen nog helemaal geen besluit genomen. Nee, dan zou de reactie van de bieb ook te laat zijn. Mark weet kennelijk niet dat buiten Drimmelen de malle de gewoonte bestaat dat bestuurders zich vooraf laten informeren.

Maar bovendien stelt de wethouder zelfingenomen vast dat niet de bieb over de financiële oplossingen gaat, maar het college. En precies daarom komen ze daar nu ook 14 miljoen tekort. Allemaal een gevolg van zelf brood willen bakken.